Idegenforgalom

2022.05.16. 20:00

Forgalmas szezon, kevés dolgozóval - Égető probléma a munkaerőhiány!

Hiába emelkedett a bér, nyugatabbra többet kapnak nyáron.

KO

Fotó: Sipeki Péter

– Nem jellemző, hogy munkaerő-toborzókon keresztül recepcióst, szobalányt, szakácsot vagy pincért keresnek, de közvetíteni sem tudnánk szakembereket az adatbázisunkból – mondta el kérdésünkre Oláh Csongor, az egyik legnagyobb hazai munkaerő-közvetítő cég régióvezetője. Hozzátette, évek óta probléma a munkaerő elvándorlása. A szakképzett dolgozók jobb bérért nyugatabbra költöznek nyaranta, a dunántúli területekről Ausztria felé veszik az irányt, így az ott megüresedett helyeket az ország más régióiból töltik fel a turisztikai vállalkozások. Persze nagy lutri ez, hiszen a szolgáltatói szektorban nem mindegy, milyen színvonalon végzik el a munkát, a szakma felhígult, sokan munkatapasztalat nélkül, a borsos fizetés reményében próbálnak szerencsét Nyugat-Magyarországon vagy a Balaton környékén, ám alábbhagy a kedv, mihelyst kiderül: a jó pénzért dolgozni is kell. 


– A megbízható, rutinos szakemberekre már-már licitálnak a munkaadók. S úgy nehéz tartani a versenyt, hogy a keleti országrészben ajánlott 15-20 ezer forintos napi tarifát jócskán megfejelik a turisztikailag frekventált térségekben. Tovább rontja a helyzetet, hogy a járvány miatti lezárások idején sokan állást váltottak, nem tértek vissza a vendéglátásba, ezért beszélnek ágazati szinten több tízezer fős munkaerőhiányról – utalt a vendéglátásban és az idegenforgalomban állandósulni látszó nehézségekre Oláh Csongor. A témában kiemelte, a diákmunka mentsvár ebben a szektorban is. 


– Az időszakos foglalkoztatással mindkét fél jól jár, főként a 25 év alattiak, akik bérét nem terheli szja-fizetés. A diákmunkások szívesen dolgoznak fagyisstandoknál. Az átlag órabérük 1100 forint körüli, a fiatalok úgy számolnak, 20-25 nap alatt megkeresik a nyári zsebpénznekvalót, s ha jól érzik magukat a munkahelyen, a szezon után is maradnak beugrósként – mondta a toborzó cég régióvezetője. 
 

Néhány ezer forintért is váltanak 


Igen ám, de az ágazatban nem építhetnek az idénymunkára. Egy szálloda vagy egy étterem működtetéséhez stabil dolgozói létszámra, sőt utánpótlásra lenne szükség. 


– Utánpótlás? Sajnos az utóbbi időben már nem alapozhattunk a pályakezdőkre, ugyanis a frissen végzett szakácsok, cukrászok, pincérek jelentős része el sem helyezkedik a szakmájában – mondta Kiss Péterné, a vásárosnaményi Hunor Hotel és Étterem vezetője. A 44 férőhelyes szállodát jelenleg bővítik 66 szobásra. A beregi térség népszerű komplexuma nem panaszkodik, mert foglalások szép számban érkeznek hozzájuk, a nyár telített lesz, s mint megtudtuk, hamarosan berobban az esküvői szezon is, ami azt jelenti a hétvégéken minden hadra fogható dolgozóra szükségük lesz. Sőt, maga az üzletvezető sem rest beállni dolgozni.

 – Nincs más lehetőségünk, külsősökkel kell megoldanunk a munkaerőhiányt. Ha konferenciákat tartanak nálunk, vagy mi szállítjuk ki a cateringet, ugyanez a helyzet, teljes kapacitással dolgozunk. A színvonalas munkát végző szakembereinket igyekszünk pénzben is motiválni, megtartani, mert ahogyan halljuk, a nagyobb városokban, ha ráígérnek egy jó szakács bérére, gondolkodás nélkül álláshelyet vált – tette hozzá Kiss Péterné. 


Megtudtuk, annak ellenére, hogy a szakképzésben évről évre van jelentkező, és szép számban tanulnak pincérnek, szakácsnak, az iskola befejezése után csak kevesen állnak munkába. Fontos megjegyezni, hogy a vendéglátásban kommunikációs készségre, innovatív ötletekre éppúgy szükség van, mint szakmai tudásra, ezért is nehéz megfelelő munkaerőt találni. 
 

Nő a belföldi vendégszám 


Azt gondolnánk, hogy az átlagostól egy picit árnyaltabb a kép egy nagyobb városban, de sajnos ugyanaz a helyzet: a növekvő bérek ellenére a munkaerő-gazdálkodás jelenti a legnagyobb kihívást a megyeszékhelyen működő szállodáknál is. 


A nyíregyházi Hotel Íriszben 14-15 fő dolgozik. Lénárd András, a szálloda vezetője megerősítette, hogy mindenhol nagy a fluktuáció, ha megindul a balatoni szezon, ők sem találnak új munkaerőt. Pedig ebben az évben már egy kisebb vagy közepes vállalkozás is nyereséggel zárhatná a szezont. 


– A járvány után a külföldi turisták egy kisebb része lassan visszatér, a belföldi forgalom növekszik, a foglalások alapján az idén is szívesen költik el itthon a pénzüket a magyarok – jegyezte meg Lénárd András. 


A foglalkoztatáshoz visszatérve elmondta, próbálnak minden olyan támogatást igénybe venni, amivel a megemelkedett alapanyagárak, az infláció okozta drágulást és a megnövekedett bérköltségeket fedezni tudják. 


– Nagyon örülnénk, ha a jelenlegi személyzettel kipipálhatnánk a nyarat, és el tudnánk érni egy hasonló bruttó adózás előtti nyereséget, mint tavaly. Egyébiránt a munkavállalók is tisztában vannak az emberhiánnyal, ezért „bátrak” a bértárgyaláson, azonban ebbe a „versenybe” nem minden cég tud beszállni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában