Vásárosnamény

2022.05.16. 09:17

Győr mellől érkezett motoros nagyhajó a Felső-Tiszára

Újabb taggal bővült a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) hajóflottája. A közelmúltban futott be a vásárosnaményi kikötőjükbe a KITŰZŐ-IX. nevet viselő motoros nagyhajó.

Nádasi Zoltán

A mintegy negyvenéves hajó az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) kitűzőhajó-parkjának megújítását követően vált feleslegessé, ezért felajánlották a többi vízügyi igazgatóság számára hasznosításra – tudtuk meg Szamos Ferenc igazgatási osztályvezetőtől.

A FETIVIZIG is jelentkezett, és a pozitív döntést követően a Folyamos Szakaszmérnökség két munkatársa, Kovács Zsolt hajóvezető és Farkas László gépész tíz napon át, a két nagy folyónkon, a Dunán és a Tiszán, összesen közel 1200 folyamkilométert megtéve hozták el az új állomáshelyére.

A KITŰZŐ-IX-cel az ÉDUVIZIG Győr mellett található, gönyűi kikötőjéből indultak el lefelé a Dunán, és Titelnél fordultak rá a Tiszára. A magyar határt Mohácsnál lépték át, és szerb területen, Törökbecsénél hajózsilipen is át kellett kelniük. Magyarországra Szegednél léptették be a hajót. Még két zsilipezés várt rájuk, mielőtt megérkeztek volna Vásárosnaményba, az első a kiskörei, a második pedig a tiszalöki vízerőműnél – tájékoztatott Szamos Ferenc.

A Dunán lefelé 20 km/h, a Tiszán felfelé pedig 10 km/h sebességgel tudtak haladni. A hajóval éjjel nem mentek, amikor és ahol rájuk sötétedett, lehorgonyoztak, és ott töltötték az éjszakai pihenőket. Az útjuk során műszaki probléma nem merült fel, a két főmotor - összteljesítményük 364 LE - végig jól dolgozott. A hajóhoz egy daru is tartozik, amely 10 méter hosszú gémkinyúlás esetén is mintegy 500 kg súlyt képes felemelni.

Ilyen kitűzőhajója még nem volt a FETIVIZIG-nek. A járművel többek között hajóutak kitűzését lehet majd elvégezni, és hajók továbbítására is alkalmas a szerelékeiknek köszönhetően. Bevonható a folyókon úszó hulladékok eltávolításába is – mondta végezetül Szamos Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában