Kálmánháza

2022.05.10. 08:06

Morzsolóversennyel is felidézhetik őseik életét

MML

Évek óta lelkesen kutatja Kálmánháza történetét két amatőr helytörténész, Nagy Tamás és Kiss János. Munkásságuk eredményeként több könyv is megjelent már a településről, s nagy érdemük van a közelmúltban felavatott helytörténeti múzeum létrehozásában, kialakításában. 

Vélemények, javaslatok 

A helytörténeti munka újabb fontos állomását jelentette, hogy az elmúlt szombaton helytörténeti konferenciának adott otthont Kálmánháza. Az apropót a már említett Kálmánházi Helytörténeti Kiállítóhely meglátogatása jelentette, s ezt kötötték össze egy szakmai fórummal, amelyre Nagy Tamás meghívta Hajdúdorog, Hajdúnánás és Nyíregyháza helytörténészeit. 
A szakmai tanácskozás házigazdája a helyben lakó Gergely Anita Kinga harmadéves magyar–történelem tanár szakos hallgatót kérte fel a helytörténeti gyűjtemény tárlatvezetésére. A tájház és kincseinek bemutatása után következett a szakmai munka, amelyben részt vett dr. Sallai József nyugalmazott főiskolai docens, történész, Nádasy Csaba történelem szakos pedagógus, történész, Buczkó József hajdúnánási múzeumigazgató, muzeológus, Buczkó Józsefné Hajdúnánáson tanító történelem szakos pedagógus, valamint Gulyás Attila, a hajdúdorogi múzeum vezetője. 
Nagy Tamás felvázolta a településen fellelhető régiségek több évtizedes gyűjtőmunkáját, felidézte a tájház kialakítását, amelyhez jelentős erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott Kálmánháza önkormányzata. 
A vendégek ezt követően elmondták a véleményüket a megtekintett gyűjteményről. Elismeréssel szóltak a színvonalas, immár tematizált kiállítási anyagról, s méltányolták mindazt az erőfeszítést, amit Nagy Tamás és Kiss János fáradhatatlanul végzett a helyi múzeum érdekében. 

Programok a nyári szünetben 

Hozzászólásaikban, felvetéseikben több jó ötlet, megvalósítandó program is elhangzott, például legyenek foglalkozások általános iskolai és középiskolai diákoknak. Felvetődött egy morzsolóverseny gondolata is, hiszen a mai fiatalok már nemigen ismerik ezt a tevékenységet. A közelgő nyári szünet jó lehetőséget teremt majd arra, hogy a két kálmánházi helytörténész „fiatalos életet” varázsoljon a tájházba. 
 

Borítókép: A szombati konferencia résztvevői | Fotó: Túróczi Zoltánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában