Nyíregyháza

2022.05.13. 18:54

Poraiból feltámadó Elit-Ász

Elit-Ász – a régi idők nagy tanúinak egykori munkahelye.

ltl

Verebélyi János és Mester Tamás

Forrás: Ladányi Tóth Lajos

Elit-Ász – a Selyem utcai ingatlannál manapság is jól cseng az elnevezés. Mester Tamás megélte az átalakulás vadregényes folyamatát, a nyugdíjas közgazdász, a Retro Rock Band és az Adhoc Team gitárosa, buzukisa szívesen gondolt vissza az évtizedekkel ezelőtt történtekre. 
 

Ugyanarról a tőről fakadtak 


– A nyíregyházi Elekterfém az Elektromos Ipari Termikus és Fémmunkás Szövetkezet rövidítése volt. A volt kisiparosok alapították 1957-ben. Innen vált ki 1983. január 1-jén az Elit-Ász Kisszövetkezet. Ez egy patinás szervezetnek számított annak idején, amit egy családi házban hívtak életre. Együtt dolgozott a hűtőgépszerelő, a klímaszerelő, sőt még anno egy- és kétszemélyes hullahűtőt is készítettek a temetkezési vállalatoknak. Közel nyolcvanan dolgoztak itt, de ha hozzászámolom a Mártírok tere 8. szám alatti szolgáltatóházat, ahol a rádió-, tévé- és háztartásigép-szerelők szorgoskodtak, akkor százharminc fősre nőtt az összlétszám. 


Elit-Ász – ez volt akkor a különböző gépszerelők alfája és ómegája. Aki később önállósodott, vállalkozó lett, elmondhatta, hogy ugyanarról a tőről fakadt, mint a többi társa. 


– A Gépipari Elektromos Karbantartó Vállalat, közismert nevén a Gelka országos vállalatként végezte el a tartós közszükségleti elektromos cikkek garanciális, illetve garancián túli javítását. 


A nyolcvanas évek elején 8 ezer embert foglalkoztatott, 350 telephellyel működött, szakszervizei behálózták az országot. Európában egyedülálló módon központi számon (333-333) elérhető diszpécserközpontot üzemeltetett – folytatta Mester Tamás. – Eközben az Elit-Ász élt és virult, az egész megye vendéglátóipari egységeinek háztartási hűtőegységeit lefedte. Sőt, Hajdúszoboszlótól Sátoraljaújhelyig is elért a vonzáskörzete.

 
A szerelés, a karbantartás és a szervizelés egyaránt a tevékenységi körbe tartozott. Kifejezetten jól működő cég hírében állt. Nem volt valódi konkurenciája. Mint sok kis- szövetkezetnek, az Elit-Ásznak is betette a kaput a rendszerváltozás: az átalánydíjas szerződött partnerek sorra mondták vissza a megállapodásokat. Szabaddá vált a vállalkozások alapítása, gomba- módra szaporodtak a saját cégek, a rutinos szakik kevésbé újultak meg. 
 

Komoly potenciál a klímában 


Elit-Ász – a kisszövetkezet vegetált, amikor 2000-ben Verebélyi János Csókaként szállt be az üzletbe: az Alanex Kft. ügyvezetője bérlőként került az ingatlanba. Aztán (korántsem szűk) hét esztendő múlva immár tulajdonosa lett a Selyem utcai helynek. Az egykori klímás cég poraiból támadt fel. Ha a jogelőd múltját is figyelembe vesszük, akkor ettől idősebb céget csak nagyítóval lehet találni. 


– Az Elit-Ász Kft. a Selyember-csoport tagja. Az a cél, hogy a jövőben magas színvonalon, garanciával tudjuk értékesíteni a klímaberendezéseket. Nem pusztán azoknak, akiknek eladjuk a társasházi ingatlanjainkat, hanem kereskedelmi forgalomban bárkinek – jegyezte meg Verebélyi János, aki komoly potenciált lát a klímában – a klímaváltozás kellős közepén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában