Nyíregyháza

2022.06.27. 17:30

Dübörög az e-mobilitás

Az elektromos autók térhódításával óriási a jelentősége a nyíregyházi beruházásnak.

LTL

Fotó: Dodó Ferenc

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy 2022-ben Magyarországon Nyíregyháza büszkélkedhet az esztendő legnagyobb beruházásával. A W-Scope dél-koreai cég első európai üzemét építi meg összesen 290 milliárd forint értékben. Ko Kyung Hwan, a W-Scope ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a cégóriás 80 hektáros területet vásárolt Nyíregyházán. Az elektromos autó akkumulátorának szeparátorfilmjét gyártják itt 2024-től a 720 millió dolláros befektetéssel. Óriási a jelentősége a nyíregyházi beruházásnak. 
– A közelmúltban megélénkült az érvek és ellenérvek ütközete. Az e-mobilitás pártolói és ellenzői igen harcosan mondják el véleményüket mostanság az elektromos autózásról – mondta Széles Tamás, a Villámgyors.hu autótöltő-üzletág projektvezetője. 

Ne legyenek illúzióink! 

– Érthető a ragaszkodás a hagyományos meghajtású járművekhez, hiszen a modern és takarékos dízelautóban ülve nehezen értelmezhető az elektromos autó kisebb hatótávja és töltési igénye. A másik oldal a lokális szennyezés csökkentését és a városban remekül használható e-autókat isteníti. Még ha nem is dőlt el a két csoport „harca”, az Európai Unió friss döntése az e-mobilitás rajongóinak kedvez: 2035-től megszűnik az EU-ban a hagyományos dízel és benzines személyautók forgalmazása. Ne legyenek illúzióink: a folyamat gyorsulni fog, meglátásom szerint a szalonok többsége már 2030-ban sem kínál majd villanyautókon kívül más meghajtású típusokat. 
– A dél-koreai W-Scope beruházásához hasonló jelentős befektetések elemi fontosságúak a gyors átálláshoz a villanyautók irányába. Termékeik nagy mennyisége és kínálata segíthetik az e-autók árának mérséklését, így direkt hatással lesznek az e-mobilitás elterjedésére. A nagyszámú, EU-s szinten évi több millió darab új e-autó és az ezeket kiszolgáló, rohamléptekben bővítendő töltési infrastruktúra hozza majd el az új mobilitási korszakot. 

 

Borítókép: Dr. Kovács Ferenc polgármester és Ko Kyung Hwan ügyvezető igazgató történelmi jelentőségű kézfogása | Fotó: Dodó Ferenc

 

Olyan lesz, mint a wifi…

– Nyíregyháza a vidéki nagyvárosokhoz képest igen előkelő helyen áll a nyilvános töltőpontok kiépítésében – állapította meg Széles Tamás, aki biztatta az intézményeket és vállalkozásokat is a töltési infrastruktúra fejlesztésére: – Ahol az elektromos autót használó hosszabb időre leparkol, ott jellemzően tölteni is szeretne. Bármilyen futurisztikusnak tűnik, a gyorsan bekövetkező változások miatt néhány év múlva az autótöltő ugyanolyan, szinte kötelezően elvárt szolgáltatás lesz mindenhol, mint manapság a wifi. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában