Egészség

2022.06.03. 14:41

Új módszer a pajzsmirigysebészetben

Az új érzéstelenítési eljárásnak köszönhetően éber állapotban is fájdalommentesen végezhető el a beavatkozás.

KM

A regionális pajzsmirigycentrumként működő sebészeti klinikán évente 550-600 pajzsmirigyműtétet végeznek

Forrás: DE

Új érzéstelenítési eljárást alkalmaznak a pajzsmirigyműtéteknél a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az operáció alatt a beteg szedált, de éber állapotban van, kommunikálhat a műtétet végző orvosokkal. Az új módszerrel végzett beavatkozás a betegnek kevésbé megterhelő, mivel nem kell számolni az altatás esetenként előforduló kellemetlen utóhatásaival, illetve az intubáció lehetséges nehézségeivel – olvasható az egyetem honlapján. 
 

Műtét alatti kommunikáció 


A DE Klinikai Központjában a nyaki érműtéteket már több mint 10 éve helyi érzéstelenítésben végzik, az eljárás ultrahangvezérelt változatát pedig 5 éve vezette be az intézményben Gyöngyösi Zoltán aneszteziológus. 


A műtétnél gyakorlott sebészre van szükség, az éber állapotban lévő betegek mozdulhatnak, akár nyelhetnek is, ekkor a pajzsmirigy 2-3 centit is elmozdulhat. Erre pedig az operáló orvosnak gyorsan és pontosan kell reagálni. 


– A pajzsmirigyműtét egyik legfontosabb lehetséges szövődménye a hangszalag átmeneti vagy végleges bénulása, mely rekedtséget okoz. Ez szerencsére nagyon ritkán fordul elő a gyakorlatunkban. A regionális anesztéziában végzett műtét alatt a beteggel történő beszélgetés során folyamatosan tudjuk ellenőrizni a hang változását, vagyis azt, hogy hangszalagokat beidegző ideg közelébe kerültünk, így a sérülése elkerülhető – ismertette Győry Ferenc adjunktus, a DE Klinikai Központ Sebészeti Klinika szakorvosa. 
 

Kevesebb fájdalomcsillapító 


Az új eljárás egyik előnye, hogy kevésbé megterhelő a betegeknek. 


– Az így végzett operációt követően nem jelentkeznek az altatás miatti lehetséges mellékhatások, például hányinger, hányás. Emellett a páciensek a műtét után sokáig nem éreznek fájdalmat, kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükségük, az operáció során elvégzett idegblokád ugyanis hosszú ideig, akár 10-14 órán át is megmarad. Mindemellett a betegek rövid időn belül ihatnak is – hangsúlyozta Gyöngyösi Zoltán, a DE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szakorvosa. 


A pajzsmirigyműtéteknél már nem minden esetben van szükség altatásra, a beteget nem kell intubálni, géppel lélegeztetni, mély narkózisban operálni. Az új érzéstelenítési eljárásnak köszönhetően éber állapotban is fájdalommentesen végezhető el a beavatkozás. Ultrahangvezérelt regionális anesztézia alkalmazásával csak a megfelelő idegeket blokkolják, érzéstelenítik azon a területen, ahol a műtét történik – áll az unideb.hu oldalon megjelent cikkben. 
 

Nem mindenkinél alkalmazható 


Az új eljárás azonban nem mindenkinél alkalmazható. 


– Bonyolultabb eseteknél, extrém nagy struma esetén, vagy ha a struma a mellkas felé is kiterjed, vagy előrehaladott rosszindulatú daganat eltávolításakor továbbra is altatásban végezzük a műtétet. Természetesen akkor sem alkalmazzuk az új eljárást, ha a beteg nem szeretné – tette hozzá Győry Ferenc az egyetem sajtóirodájának nyilatkozva.

Címkék#műtét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában