Zarándoklat

2022.06.03. 08:43

Úton a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz

KM

A Budapest-Keleti pályaudvarról robogtak el a vonatok

Fotó: Archív/MTI

A csíksomlyói búcsúra tartó zarándokok péntek hajnalban ültek vonatra, s indultak el Székelyföldre. Csíksomlyó különleges jelkép a magyarság számára. Az odaérkezők nemcsak hitük mellett állnak ki, hanem minden évben kifejezik ragaszkodásukat magyar nemzetükhöz és anyanyelvükhöz is. 

Az év különlegessége, hogy a magyarság legnagyobb szakrális ünnepe, a csíksomlyói pünkösdi búcsú éppen a nemzeti összetartozás napjára esik, így Csíksomlyó és általában Erdély idén kiemelt helyszíne lesz a nemzeti összetartozás napi rendezvényeknek is. 

Erdélyben Tamási Áron születésének 125. évfordulója alkalmából Tamási Áron-emlékévet tartanak, amely összekapcsolja a határ két oldalán élőket. Ennek tiszteletére a kegytemplom mellett Tamási Áron életét bemutató kiállítás nyílik, amelyet megtekinthetnek a zarándokok, illetve Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán június 4-én az író életművét megidéző színházi előadást tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában