Gyász

2022.07.22. 16:51

A pedagógusképzés meghatározó tanára volt

Csütörtökön helyezték örök nyugalomra az életének 90. évében elhunyt dr. Szabó Józsefet, a Nyíregyházi Egyetem jogelődjének oktatóját. Egyik alapítója volt a nyíregyházi tanítóképzőnek, a beregszászi magyar tanítóképzés ügyét pedig negyven évig szolgálta. Halálával a nyíregyházi középfokú tanárképzés utolsó tanára távozott.

Dr. Szabó József
Forrás: Archív fotó: NYE

A tiszaeszlári születésű dr. Szabó József 1968-től lett tagja a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Pedagógia Tanszéke oktatói közösségének, ahol 1995 decemberéig, nyugdíjba vonulásáig folytatta nevelő-oktató, kutató tevékenységét. A főiskolán tanár és tanító szakos hallgatók számára elsősorban neveléstörténeti előadásokat és szemináriumokat vezetett, és aktívan részt vett a hallgatók gyakorlati képzésében.

A felsőoktatásban végzett tevékenységét több kitüntetéssel ismerték el: miniszteri dicséret, Pedagógus Szolgálati Emlékérem, Kiváló munkáért kitüntetés, főtanácsosi kinevezés. Munkájának legnagyobb elismerése a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetés. Alapító tagja volt több társaságnak, így a Magyar Comenius Társaságnak, a Bessenyei Társaságnak, a Kodály Társaságnak.

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában