Tenyérnyi szörny

2022.09.15. 16:37

A szomszédban már felbukkant a gigapók!

Tenyérnyi pók okozott riadalmat Böszörményben, máshol is felbukkanhat - írta a haon.hu.

A szongáriai cselőpókkal mostanában sokfelé lehet találkozni Magyarországon, de már évek óta „rettegésben” tart sokakat

Forrás: Olvasói fotó

A közösségi médiában terjedtek el az utóbbi időszakban olyan fotókkal igazolt bejegyzések, miszerint hatalmas pókokkal találkoztak az emberek Hajdú-Biharban is; az otthonukban vagy épp a kertben. Van, aki sikoltozva menekült, valaki inkább vizsgálgatja, dokumentálja. De kétségtelenül mindenkit meglep.

A Hajdú Online egyik olvasója portálunknak beszámolt rémisztő találkozásáról a pókkal.

Az eset Hajdúböszörményben történt hétfőn, a délelőtti órákban. A két jó barát éppen egy garázsból jött ki, és amikor az ajtót kinyitották, egyiküknek a karjára esett egy tenyérnyi pók, majd onnan a földre hullott. – Nem tudtuk megállapítani, hogy az ajtóról, a mennyezetről, vagy az ajtó melletti polcról ugrott vagy esett. Végül a földön landolt. Mire észrevettük mivel állunk szemben, szaladni kezdett. Vödröt fordítottunk rá, majd lefotóztuk, ezt követően szabadon engedtük. Amikor kereszteztük az útját, a két első lábát magasba emelve kissé védekező állásba pózolt. Pókhálót vagy fészket nem találtunk a garázsban. Véleményünk szerint csak látogatóba érkezett – mesélte Dániel. A fiatalember elmondta, a barátja nagyon megrémült, ő már kevésbé, de még soha nem látott ekkora pókot a szabadban. – Megölni, befogni, játszani vele egyikőnknek sem jutott eszébe, de az udvarunkról segítettük a kitalálását – tette hozzá.

Szakértőt kérdeztünk arról, milyen faj lehetett, és hogy normális-e az előfordulása Hajdú-Biharban. Váradi Zoltántól, a Természettár vezetőjétől megtudtuk, a két barátnak hazánk legnagyobb pókfajával, egy szongáriai cselőpókkal (Lycosa singoriensis) volt dolga, amellyel mostanában sokfelé lehet találkozni Magyarországon, de már évek óta „rettegésben” tart sokakat.

A természetvédelmi mérnök és természetpedagógus hozzátette, a „mi madárpókunkként” ismert pók kinyújtott lábakkal a 10 centiméteres hosszt is elérheti. Főleg száraz pusztákon fordul elő, ahol a talajba ásott, hosszú üregből indul vadászni. A szongáriai cselőpók nyár végén éli párzási időszakát. Váradi Zoltán szerint alapvetően nem támad emberre, nem ugrik a nyakunkba, nem szívja ki a vérünket, de amennyiben valaki rálép vagy megnyomja, fájdalmas marásra számíthat, ami a lódarázs szúrásához hasonlatos. Mivel védett fajnak számít, lehetőleg ne bántsuk, próbáljuk meg segíteni a távozását.

HL / haon.hu

Címkék#pók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában