Mátészalka

2022.10.19. 16:24

Jó kezekbe került Szabolcs aranya

441 állami gondoskodásban élő megyei gyermekhez juthat el a jótékonysági almaszedésen leszedett gyümölcs.

Ahogy arról beszámoltunk, szeptember utolsó napjaiban immár negyedik alkalommal rendezte meg az Őszköszöntő Szabolcsi Jótékonysági Almanapot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal.

Az almaszüretnek az idén is a Nagykálló-TÉSZ telephelye, illetve almáskertje adott otthont. Az a hagyomány sem szakadt meg, hogy a térség közéleti szereplőinek, országgyűlési képviselőinek, hivatalnokainak, a különböző szervezetek (rendőrség, katasztrófavédelem) vezetőinek köszönhetően leszedett gyümölcs a megyei gyermekotthonokban élő, nehéz sorsú fiatalok számára ajánlják fel – az összegyűlt, több mint 3 tonna almát szerda délután ünnepélyes keretek közt, jelképesen átadták a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ mátészalkai intézményében, állami gondviselésben élő gyerekeknek.

Az intézményvezető, Repelik Anikó megköszönte a megyei kormányhivatal és Bölcskei György nagylelkű almafelajánlását. Kiemelte, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő 31 megyei telephelyre szállítják majd ki az almát, az almaszedésen összegyűlt mint 3 tonna gyümölcsből összesen 441 megyei gyermek részesülhet a közeljövőben.

A negyedik Őszköszöntő Szabolcsi Jótékonysági Almanap házigazdája, Bölcskei György a mátészalkai átadóünnepségen kiemelte, minden formában népszerűsíteni kell a magyar almát, mert ez szavatolja az ágazat jövőjét. Ahogy azt a nagykállói jótékonysági almaszedéskor is kiemelte, egyre nehezebb helyzetben vannak a megyei almásgazdák, egyre kevesebben vágnak bele a termesztésbe, pedig a kormányzat minden támogatást megad, a vállalkozókedv valamiért mégis hiányzik. Mint mondta, ezen a tendencián sokat változtathatna, ha az alma idehaza keresettebb portéka lenne.

– Én Szamoskéren nőttem fel, ott minden portának volt gyümölcsfája, sajnos ez ma már nem mondható el… Nagy a bizonytalanság, ezt erősítik az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási körülmények, elég, ha csak a tavaszi fagyokra vagy a nyári aszályra gondolunk, ami miatt most az utóbbi évtized leggyengébb almaterméséről beszélhetünk – részletezte lapunknak az ágazat problémáit a magát, ahogy tette ezt a jótékonysági almaszedéskor is, egy egyszerű szabolcsi almatermelőként bemutató Bölcskei György. Hozzátette, a fogyasztók számára egyre inkább a hozzáférhetőség, a széles választék és a frissesség a legalapvetőbb szempont.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy a nehéz sorsú, állami gondoskodásban élő megyei gyerekek is friss, szabolcsi almához jussanak – emelte ki Bölcskei György.

A mátészalkai átadáson természetesen a jótékonysági almanap ötletgazdája, a megyei főispán, Román István is jelen volt. Elmondta, az alma egy olyan alapvető élelmiszer, ami amellett, hogy finom, még egészséges is.

– Az én gyerekkoromban az életünk része volt az almaszüret, közösségformáló ereje volt, ahogy manapság is a megye legfontosabb értékei közé tartozik a szabolcsi alma – fogalmazott a megyei főispán, aki köszöntőjében kiemelte, a jótékonysági almanap egy nagyszerű hívószó a megyei közélet szereplői számára, ahogy az is hagyomány, hogy a leszedett alma nehéz sorsú megyei gyerekekhez kerül.

– Ezt a hagyományt természetesen a jövőben is szeretnénk folytatni – erősítette meg Román István. 

TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában