Közgyűlés

2022.10.27. 13:08

Kényszer szülte, észszerű intézkedések

A csütörtöki, városi közgyűlésen elfogadták az előre leegyeztetett takarékossági javaslatokat.

Fotó: Gazdag Mihály

Az előző városi közgyűlésen dr. Kovács Ferenc polgármester arra kérte az önkormányzati cégek vezetőit, hogy hozzák meg az energiaválság miatt indokolt takarékossági intézkedéseket. Csütörtökön a legfontosabb napirendi pontként tárgyalták a részletes előterjesztést a képviselők a városháza Krúdy-termében.  

– Az egész országban, különösen a megyei jogú városoknál hónapok óta prioritást élvez a megnövekedett energiaárak észszerű kezelése. Függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki a vezetés, mindenütt az a cél, hogy az önkormányzatok a legkisebb, vállalható sérelmekkel működjenek. Mi augusztus óta folyamatosan egyeztetünk az illetékes intézményvezetőkkel és az ellenzéki frakcióvezetéssel is – mondta dr. Kovács Ferenc.
Az ellenzéki képviselők arra voltak kíváncsiak, hogy az intézményi nyitva tartások felfüggesztésénél vannak-e végidőpontok, lesznek-e elbocsátások?

– Az előterjesztés ez év végéig szól. Minden területen folyamatos lesz a monitoring. Nem lehet pontos számot adni, tervezni a megtakarításokat illetően, hiszen pontosan nem tudhatjuk, hogy milyen időjárással számolhatunk télen. Az összes lehetőséget megvizsgáljuk, ami nem okoz működési fennakadást. Hitelt semmiképpen sem szeretnénk felvenni. A novemberi közgyűlésen is foglalkozunk ezzel a témakörrel, akkor már a jövő év elejét is megtervezzük.

Nem az elbocsátás a cél, az energiaárak költségemelkedését szeretnénk hatékonyan kezelni.

Az előterjesztést végül 13 igen, 7 nem szavazattal és 1 tartózkodással elfogadták.

A képviselők részletes tájékoztatót kaptak a Nyíregyházi Tankerületi Központ, a  Nyíregyházi Szakképzési Centrum, valamint az Északi Agrárszakképzési Centrum tevékenységéről és a 2022/2023-as tanév indításáról.

– Nagyon fontos terület az oktatás, a szakképzés. A városunkban lévő, a nálunk letelepedő cégek, befektetők munkaerőpiaci igényeihez folyamatosan alkalmazkodnunk kell. Komoly jelentőségük van az állásbörzéknek, amiben élen jár a Nyíregyházi Egyetem, a megyei kormányhivatal és a Kelet-Magyarország napilap, ezért mindenkit köszönet illet, hiszen jó célt szolgálnak. Az önkormányzatunknak az a törekvése, hogy minél több iskolázott, szakképzett fiatal telepedjen le az egyre élhetőbb városunkban – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc.  

KM

Az alábbi intézményekben így alakul a nyitva tartás felfüggesztése:
Eissmann városi uszoda: október 6-tól
Continental Arena: november 1-től részlegesen
Nyíregyházi Atlétikai Centrum: nyitva
Móricz Zsigmond Színház: december 16-tól
Bencs-villa: december 1-től
Júlia Fürdő: október 9-től
Fürdőház: október 9-től
Aquarius Élményfürdő: 2023. január 9-től
Szindbád Rendezvénytér: november 1-től
Városi jégpálya: 2023. január 1-től várhatóan
Nyíregyházi Állatpark: november 1-től 10-15-ig
Ózoon Hotel: november 7-től
Hotel Pangea: november 7-től
Hotel Dzsungel: nyitva
Kulturális intézmények:
Pál Gyula Terem, Kertvárosi Közösségi Ház, Alvégesi Művelődési Ház, Borbányai Művelődési Ház, Kállay Gyűjtemény, Vécsey utcai fiókkönyvtár: nyitva
Mandabokori, Vajdabokori, Jósavárosi, Kistelekiszőlő Művelődési Ház, Butykai, Nagyszállási, Városmajori Közösségi Ház, a Váci Mihály Kulturális Központ főépülete, Kölyökvár, Városi Galéria, Jósa András Múzeum, Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Örökösföldi fiókkönyvtár: november 1-től  
Sóstói Múzeumfalu: november 15-től
Pálinkaház: december 1-től  

Dr. Kovács Ferenc polgármester szerint az intézkedések hatását folyamatosan monitorozzák Fotók: Gazdag Mihály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában