Utazás

2022.10.22. 07:00

Új-Zéland, a lélegzetelállítóan szép ország

Shepherd Csaba szenvedélyesen szereti Új-Zélandot és a Csendes-óceáni térséget.

Wellington a világ legdélebbre fekvő fővárosa

Forrás: Barni1/Pixabay

Maori nyelven köszöntötte a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében megjelenteket Shepherd Csaba, aki Bicsérdy Rita utazási irodavezető színves invitálását elfogadva vett részt a közönségtalálkozón. Tizenöt éve él a távoli vidéken.

– Magyar származású, Új-Zélandon élő idegenvezetőként évek óta segítek az utazóknak megismerkedni ezzel a lélegzetelállítóan szép országgal és a Csendes-óceáni térséggel. A munkám révén van szerencsém sok gyönyörű helyre eljutni, bensőséges kapcsolatot kiépíteni a helyiekkel, és megismerkedni a kultúrájukkal. Szenvedélyesen szeretem Új-Zélandot és a Csendes-óceáni térséget.

Amikor Új-Zélandot felfedezte Abel Tasman holland hajós és legénysége 1642-ben, a területen a maori nép élt. A maorik Polinézia keleti részéről hajóztak ide a IX. és a XIV. század között. Egy Hawaiki elnevezésű hely volt az őshazájuk. Az ország 1769-ben került fel a térképre James Cook angol kapitány megérkezésével.

Shepherd Csaba

– Ennél messzebbre nem lehet utazni. Olyan élmény nyújt Új-Zéland, ami semmi máshoz nem hasonlítható. A különleges kultúrája elszigetelt a világtól és nagyon gazdag természeti szépségekben.

Négy éve Károly (akkor még brit trónörökösként) a Csendes-óceán délnyugati részén, Melanéziában található Vanuatuba utazott, ahol számos helyi rituálén vett részt. A törzs tagjai többek között fűszoknyával és fehér virágfüzérrel is feldíszítették a királyi sarjat.

– Vanuatu az az édenkert, ahol a történelem előtti világba csöppenünk. Minimum három-négy nyelvet beszélnek az ott élők. Ők döntik el, hogy ott maradnak, vagy a civilázált világban élnek tovább. A negyven százalékuk a fűszoknyás létet és a cserekereskedelmet választja – fejtegette Shepherd Csaba.  

A tengeri területet birtokló országok sorában az ötödik a világon Új-Zéland, ahol több mint 300 sziget található. A hosszú fehér felhők országának harminckét százalékát fedi le természetvédelmi terület.  

– Új-Zéland minden korosztály számára egy hatalmas játszótér. Található ott geotermikus csodavilág, szubtrópusi esőerdő, spirituális helyszínek sokasága, gyönyörű strandok – tömegek nélkül. Magas színvonalú helyi ételek, italok és termékek jellemzik a vidéket. Hihetetlenül változatosak az érintetlen tájak. Az öröm és a békesség folyamatos jelenléte az új-zélandi társadalom alapja – jegyezte meg Shepherd Csaba.      

A szigetországnak Hendrik Brouwer holland térképész adta 1643-ban hazája Zeeland (jelentése Tengerföld) tartományáról a Nova Zeelandia latin nevet (hollandul Nieuw-Zeeland). Ebből keletkezett angolosan a New Zealand név, bár a mai angol nyelvben a Zealand szó nem a holland tartományt, hanem Dánia legnagyobb szigetét (dán nyelven Sjælland, magyarul Fókaföld) jelöli.

Új-Zélandon született, és ott is forgatta több nagy sikerű filmjét (többek között A Gyűrűk Ura-trilógiát) a háromszoros Oscar-díjas rendező-forgatókönyvíró, Peter Jackson.

– Az ország nemzetközileg legismertebb csapata a rögbiválogatott, becenevükön az All Blacks. Az eredményeik mellett nevezetesek még arról is, hogy minden mérkőzés előtt eljárnak egy rituális maori harci táncot, a hakát a csapat feltüzelésére – említette Shepherd Csaba.

 

Repülővel vagy hajóval

Új-Zélandnak nincsenek szárazföldi határai. Megközelítése kizárólag repülővel, esetleg hajóval lehetséges a 2000 kilométerre lévő Ausztrália vagy Óceánia irányából. A legtöbben egy ausztráliai utazással összekötve keresik fel az országot, melynek legfőbb látnivalóit a helyi fauna és flóra, valamint a geológiai jelenségek adják. A legtöbben csak komoly előkészületek után jutnak el a szó szerint a világ másik végén található különleges országba, mely a déli féltekén található és két nagyobb, valamint több kisebb szigetből áll. Területe hazánkénak csaknem háromszorosa, lakosainak száma mégis alig haladja meg a négymilliót.

A természeti szépségek tömkelege Új-Zélandon
Forrás: 123fr.com

LTL

 

Címkék#utazás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában