Nyíregyháza

2022.11.23. 20:00

Szeretnék továbbvinni az életművét

A kiváló orvosra, vezetőre, politikusra, dr. Adorján Gusztávra emlékeztek a Jósa András Oktatókórházban.

Fotó: Dodó Ferenc

– Ez a nap fontos és szomorú is egyben. Évekig egy csapatban dolgoztunk a közös célokért, a csapat azonban két éve elvesztette a kapitányát. Ez nagyon megrázott mindenkit, nem csupán a családot és a munkatársakat, hanem a betegeket is – mondta dr. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese szerdán, a Jósa András Oktatókórház Onkológiai Osztályának dísztermében. A rendezvényen az intézmény néhai főigazgatójára, dr. Adorján Gusztávra emlékeztek az egykori munkatársak, barátok. Felelevenítették az emlékeket a kiváló orvosról, vezetőről, politikusról.

Szenvedélye volt a kórház

Dr. Szondi Zita felidézte, a néhai főigazgató halálának napján éppen a mátészalkai kórházban tárgyaltak az intézmény szülészet- és nőgyógyászati osztályának jövőjéről.

– Azt gondolom, sorsszerű, hogy pont ezen a napon erősítettük meg azt a szakterületet, ami dr. Adorján Gusztáv szívügye volt. Elmondhatom, hogy az osztály működik, és büszke lenne arra munkára és fejlődésre, ami nem sokkal később elindult. Rendkívül aktív életet élt, a megyei kórházak integrációja után, 2015-ben lett az intézmény igazgatója, s kialakult az a modell, ami a jelenlegi vezetés törekvéseit is tükrözi. Az OKFŐ-nél jelenleg is azon dolgozunk, hogy az ország valamennyi megyéjében ilyen hatékonysággal működjenek az egészségügyi intézmények, mint a megyében – hangsúlyozta az főigazgató-helyettes, akitől azt is megtudtuk, dr. Adorján Gusztáv vezetése alatt nagy értékű fejlesztések valósultak meg a megyei kórházakban, s valamennyi szakma megmutathatta, mire képes a betegek ellátása érdekében.

– Ma nem csupán dékánként, hanem egykori évfolyamtársként és barátként vagyok itt jelen. A kapcsolatunk a ’70-es évek elején kezdődött, együtt fociztunk, és évtizedekkel később nagy érdeklődéssel követtük egymás szakmai munkáját – ezt már dr. Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karának dékánja mondta el a jelenlévőknek. Kiemelte: dr. Adorján Gusztáv mindig igényesen végezte a munkáját, bővítette a tudását.

Sikeres és nagyszerű ember

– A dékáni kinevezésem után nagyon örültem annak, hogy vele mint kórházigazgatóval lehet szakmai kapcsolatom, s ezt a munkát nagyon megkönnyítette a több évtizedes barátságunk, és ez a kapcsolat semmivel sem pótolható – tette hozzá, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy emlékezni egy barátra nagyon jó dolog, ám ez akkor lesz igazán méltó, ha a néhai főigazgatóval közösen elkezdett projekteket és gondolatokat továbbvisszük.

A megemlékezésen jelen volt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is, aki szerint dr. Adorján Gusztáv az élet számos területén kiérdemelte sikeres és nagyszerű jelzőt.

– Emlékszem arra napra, amikor 2010.ben megkértem, hogy csatlakozzon a város vezetéséhez. Fontos, ugyanakkor nehéz feladatokat kapott, amiket mindig energikusan oldott meg. A sikerességét a kórház példázza a legjobban: elég szétnézni egy kicsit, és máris rengeteg fejlesztést láthatunk, ami az ő nevéhez kötődik. Mindig arra biztatott, hogy örüljünk mindannak, amit elértünk, ám mindig a jóra, a jobbra törekedett. Méltán lett a város díszpolgára, s szerencsére a szellemisége megmaradt és tovább él az önkormányzatnál és a kórházban egyaránt – fogalmazott a polgármester.

Öröm volt vele dolgozni

Dr. Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét is összekötötte dr. Adorján Gusztávval, a közös munka.

Mint mondta, az egyházkerület néhai főgondnokának kisugárzása olyan légkört teremtett, melyben öröm volt dolgozni.

– Gyakran beszélt a születés csodájáról, hogy mi történik a szülőszobában. Bármerre jártunk, sokan jöttek oda hozzánk, egyesek azért, mert gyermekük az ő keze alatt született, míg másoknak az életét változtatta meg egy jól sikerült műtéttel. Öröm volt látni, hogy mekkora hála lengi őt körül – emlékezett vissza a püspök.

A kiváló orvosra emlékezett dr. Pap Károly, a szülészet-nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa. Elmondta, dr. Adorján Gusztáv olyan eljárásokat honosított meg Nyíregyházán, melyek révén az elsők közé kerülhetett az intézmény.

A rendezvény zárlataként felavatták a néhai főigazgatót ábrázoló emlékérmet a sebészeti tömb földszintjén, ahol egy emlékfalon minden egykori igazgató és főigazgató arcképe látható. 

MI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában