Nyíregyháza

2022.12.18. 15:21

Az izmokra is ráfér a memóriafrissítés

A gyógytorna és a szakszerű masszázs sokat segíthet a gyengülő szervezet energetizálásában.

Palicz István

Gyógyító munka a Lajtos utcai SM Centrumban | Fotó: a szerző

– A sclerosis multiplex főleg a 20–40 év közötti felnőtteknél jelentkezik. A szervezet ellenanyagokkal és fehérvérsejtekkel támadja meg és építi le az idegeket körülvevő „szigeteléseket”, amelyek begyulladnak, az idegrostok károsodnak, leépülhetnek bizonyos idegpályák.

– Emiatt csökken az izomkoordináció, az izomerő, romlik a mozgásképesség, az érzékelés. Idővel sokakat járást segítő segédeszközök használatára vagy kerekesszékbe kényszerít ez az ezerarcú betegség. A gyógytorna sokat segít a tünetek enyhítésében és a szövődmények kialakulásának megfékezésében – világított rá a Mozgás, terápia című előadásában Gyuricza László.

Erősödik az immunrendszer

A borbányai SM Centrumban dolgozó fiatal gyógytornász a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei SM Egyesület decemberi tájékoztató napján részletesen ismertette, milyen fontos szerepük van a speciális lazító- és nyújtó-, valamint az izomerősítő és járógyakorlatoknak, nem beszélve a koordináció javítása érdekében tett lépésekről. 

A szakember hangsúlyozta: a sclerosis multiplex tünetei gyógytorna hiányában jelentősen felerősödhetnek, az egyénre szabott, rendszeres, akár otthon is végezhető mozgásterápia tehát elengedhetetlen az életminőség javulásához, illetve az állapotromlás megelőzéséhez.

A speciális masszázstechnika is kiváló orvosság az SM-esek rehabilitációjában, hiszen javítja az általános állapotot, enyhíti a fájdalmat, lassíthatja, megállíthatja, sőt vissza is fordíthatja a leépülési folyamatot! Erről már Varga Zsolt, a Lajtos utca 33. szám alatt található, alapítványi fenntartásban működő intézmény gyógymasszőre beszélt hallgatóságának a Gyógyító kezek című előadásában. 

Mint mondta, a masszázs és a fizioterápiás kezelések helyreállítják, felfrissítik az izmok memóriáját, jó hatással vannak az agyi és mozgásfunkciókra, a szervek és az idegrendszer működésének stimulálása révén javul az izomműködés, stabilizálódik a járás, a karok, kezek mozgása. Megfelelő masszázstechnikával ellazíthatjuk az izmokat, csillapíthatjuk a fájdalmat, enyhíthetjük a ­stresszt, javul az általános köz­érzet és az alvásminőség is.

Díjmentes kezelések

– A hatékonyabb, gyorsabb rehabilitáció érdekében nem csupán a testet, a lelket is gyógyítgatni kell! – jegyezte meg Kék Ignácné intézményvezető arra utalva, hogy ellátottjaik között nem ritka a depresszióval, pánikbetegséggel, eufóriával, demenciával küzdő, ingadozó kedélyállapotú, stresszes, érzelmileg labilis beteg.

– A gyógytorna és -masszázs, illetve a számos, rehabilitációt segítő fizikoterápiás kezelés mellett a lelki gondozást, pszichés feltöltődést és a készségfejlesztő foglalkozásokat (szövés, gyöngyfűzés, hűtőmágnes-készítés stb.) is díjmentesen kínáljuk klienseinknek a szálláshelyekkel is rendelkező nyíregyházi centrumban.

– Egyesületünk számos kirándulást, közösségi programot szervezett, az ország több pontjáról látott vendégül sorstársakat a járványhelyzet előtt, ezt a lendületet, aktivitást szeretnénk visszanyerni a jövőben.

– Igaz a mondás, miszerint: amiről az emberek nem tudnak, az olyan, mintha nem is létezne. Fontos, hogy az ide járó betegek, az itt dolgozók, az egyesületi tagok és nem utolsósorban a neurológiai osztályokon, illetve a Sclerosis Multiplex Gondozóban dolgozó orvosok, gyógytornászok is jó szívvel ajánlják a több mint másfél évtizede működő SM Centrumban ingyenesen igénybe vehető kezeléseinket a gyógyulni vágyók figyelmébe. Hálásak vagyunk a helyi sajtó, különösen a Kelet-Magyarország és a Szabolcs Online rendszeres híradásaiért – tette hozzá a házigazda civil szervezet elnöke.

Tények, tévhitek, tünetek, tennivalók

A központi idegrendszer krónikus, gyulladásos megbetegedése, a sclerosis multiplex (SM) hazánkban 10-12 ezer, világszerte mintegy egymillió embert érint. Leginkább a 20–40 év közötti korosztály veszélyeztetett, 70 százalékban nőknél fordul elő. Nem örökletes, ám a betegségre való hajlam örökölhető lehet.

Autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait, és megtámadja azokat.

Tévhit, hogy az SM-es nőknek nem tanácsos teherbe esniük, mivel a terhességnek nincsenek hosszú távú hatásai a betegségre, az áldott állapot valójában csökkenti az SM-fellángolások számát, különösen a második és harmadik tri­meszterben. Ha a beteg odafigyel a fizikai aktivitására, és törekszik a kiegyensúlyozott étkezésre, javul az állóképessége, mozgáskészsége, az ízületek hajlékonysága, csökken a fáradékonysága.

A sclerosis multiplex tünetei lehetnek: zsibbadás, gyengeségérzés, érzéketlenség egy vagy több végtagban; részleges vagy teljes látásvesztés, kettős látás; égő- vagy hidegérzés; remegés, koordinációs zavar, bizonytalan járás; szédülés; fáradtság. (Forrás: WebBeteg)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában