Szabolcs-Szatmár-Bereg

2022.12.21. 11:30

Sok hal van, de kevesebb a vevő

A kereskedők is drágábban kaptak halat a hazai halgazdaságoktól.

TG

Mészáros Tibor, a Hajdu-féle Halbolt vezetője (a pult mögött jobbra) reméli, a szentestéhez közeledve egyre több vásárlója lesz

Fotó: Dodó Ferenc

Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás. A nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben – mondta Nagy István agrár­miniszter a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten, a Központi Vásárcsarnokban. Lapunk ennek apropóján egy halkörképre vállalkozott. Felkerestünk egy nyíregyházi halboltot, beszéltünk a vezetőjével, egy vásárlóval is, és egy olyan háziasszonyt is megkérdeztünk, aki harcsát „szolgál fel” karácsonykor. 

– Jönnek-jönnek, de nincsenek annyian, mint tavaly... – mondta a forgalomról a Hajdu-féle Halbolt tulajdonosa. Mészáros Tibortól megtudtuk, természetesen emeltek az előző évi áraikon, de, mint fogalmazott, ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az égbe szökő energiaárak miatt ők is drágábban tudták beszerezni a halat a halgazdaságoktól.

A kedd kora reggeli időponthoz képest viszonylag nagy volt a sürgés-forgás a nyíregyházi Búza téri piaccsarnokban működő Hajdu-féle Halbolt előtt. Az üzletvezetőtől, Mészáros Tibortól éppen ezért nem is tudtuk azonnal megkérdezni, mennyi is az annyi, illetve hogy melyik halfajta a legkelendőbb az idén, így elsőként a sor végén várakozó idősebb hölgyhöz sétáltunk oda. 

Halászlevet főz majd 

Mint azt Muszbek Istvánné lapunknak elmondta, szenteste a lányáéknál ő fogja elkészíteni a halászlevet, most éppen ahhoz keres hozzávalót. 

– A fajtát egyelőre nem tudom, majd a pultnál biztosan segítenek, annyi biztos, hogy szálkamentest keresek. A sűrítményt már korábban megvettem – árulta el a Nyíregyházán élő hölgy. Hozzátette, ő már sajnos jó ideje egyedül él, de szerencsére a két gyermeke, a négy unokája és a dédunokája minden rosszért kárpótolja őt. 

– A fiamék most nem lesznek itthon, az ünnepeket Erdélyben töltik. Magamnak csinálok majd egy kis töltött káposztát még, amihez már korábban megvettem mindent. Érzem, látom, hogy mindennek emelkedik az ára, de hát mit csináljak... Nem tudok mást, mint elfogadom, és igyekszem azon spórolni, amin csak lehet – fogalmazott Muszbek Istvánné. 

Egy 15 perces türelmes várakozás után tudtunk csak közelebb férkőzni a pult mögött serényen dolgozó boltvezetőhöz. Mészáros Tibor akkor sem tudott csakis velünk foglalkozni, amit természetesen nem is vártunk el tőle, hiszen folyamatosan érkeztek a vásárlók. 

Drágább a hal 

– Jönnek-jönnek, de nincsenek annyian, mint tavaly... – kérdeztük őt a forgalomról. Hozzátette, természetesen emeltek az előző évi áraikon, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen az égbe szökő energiaárak miatt ők is drágábban tudták beszerezni a halakat a különböző halgazdaságoktól. 
– Bár azt hozzáteszem, a legnagyobb roham a szenteste előtti napon várható, ahogy jócskán vannak „utolsó perces” vásárlók is. Az idén is a tisztított halak, a ponty, az afrikai és a magyar harcsa a legkeresettebbek – mondta a Hajdu-féle Halbolt vezetője, aki elárulta, ők a Szabolcsi Halászati Kft.-től és egy hortobágyi halgazdaságtól szerezték be az idén a halakat. 

– Hiányt nem tapasztaltunk semelyik fajtából sem. Hal van, a vevő viszont kevesebb – tette hozzá Mészáros Tibor. 

Harcsa lesz terítéken 

A nyírpazonyi Pogácsásné Krausz Magdolna rutinos háziasszony, a konyhában sem lehet őt zavarba hozni. Egy ismerősétől nyáron kapott egy méretes harcsát, amit azon melegében, szakszerűen fel is porciózott, majd vákuumozva eltett a mélyhűtőbe. 
A harcsa körül karácsonykor minden bizonnyal „felforrósodik” majd a hangulat. Mint azt megtudtuk, egy részét paprikás lisztben fogják kirántani, készül majd belőle tejfölös-paprikás, ahogy halászlé is. 

És lesz, aki mindezt megeszi? – tettük fel a kérdést Pogácsásné Krausz Magdolnának. 

– Természetesen. Az ünnepek alatt anyósomék és a nővéremék jönnek hozzánk, ahogy a barátaink is be fognak köszönni. Tőlünk garantáltan senki sem távozik majd éhes gyomorral... – tette hozzá. 

TG 

Uniós összevetésben kevés halat eszünk

Nagy István agrárminiszter a halfogyasztást ösztönző fővárosi sajtótájékoztatón kiemelte: a karácsonyi időszak meghatározó a hazai halfogyasztásban. Becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a teljes éves étkezési mennyiség 40 százalékát, egyes nagy haltermelők esetében pedig akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteszi a karácsonyi haleladás. Nagy István köszönetet mondott az ágazatban dolgozó minden szereplőnek, hogy mégis lesz elég magyar hal az ünnepi asztalokra, mivel korlátozták az export mennyiségét is ennek érdekében. Az agrárminiszter mindenkit arra biztatott, hogy keresse és vásárolja a magyar halat. Kitért arra is, hogy a kormányzati és ágazati promóciókkal, és az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az egy főre jutó halfogyasztás az elmúlt években folyamatosan nőtt. Ismertetése szerint ez az érték 2013-ban, a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (Mahop) indulásakor a jelenlegi módszerrel számítva 5,4 kilogrammot tett ki, 2021-re már 6,5 kilogrammra emelkedett, ami 20 százalékos növekedés. – A számok ugyan attraktívak, európai összevetésben azonban a magyar halfogyasztás továbbra is alacsony – tájékoztatott a miniszter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában