Kálmánháza

2023.01.04. 17:30

Emlékezés a doni katasztrófa áldozataira

A magyar hadtörténelem egyik legnagyobb tragédiája a II. világháborúhoz kötődő doni ütközet.

20200112 Kálmánháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Kálmánházán a II. Világháború Don menti katasztrófájának 77. évfordulójának alkalmából tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést a római katólikus templom kertjében.

Fotó: @DODÓ FERENC

 Mint a történelemkönyvekből jól ismerjük, 1943. január 12-én mínusz 30, egyes források szerint mínusz 42 fokos hidegben a szovjet Vörös Hadsereg támadást indított a Don folyónál állomásozó magyar harcállások ellen, és súlyos csapást mért a II. magyar hadsereg katonáira. Az ütközetben nagyon sok magyar katona vesztette életét, idegen föld lett a végső nyughelyük, sokan pedig hadifogságba estek.
Mind a mai napig élnek közöttünk olyanok, akik nem ismerhették sohasem az édesapjukat, a bátyjukat, mert a frontról sohasem tértek haza.  Bár az elmúlt évtizedek tompították a fájdalmakat, de a sebek nem gyógyulnak be sohasem.

Kálmánháza önkormányzata és a Don-menti Honvédsírok Gondozása Alapítvány életében több éves hagyomány immár, hogy tisztelegnek az idegen földön elesett áldozatok előtt. Nincs ez másképpen az idén sem, a nyolcvanadik évforduló alkalmából megemlékeznek a II. világháborúban hősi halált halt minden magyar katonáról és munkaszolgálatosról, valamint Kálmánháza negyvennégy hősi halált halt katonájáról. A hagyományokhoz híven január 8-án 10 órakor római katolikus egyházi szertartás kezdődik település római katolikus templomában, majd a templomkertben lévő II. világháborús emlékműnél elhelyezik a tisztelet és a kegyelet koszorúit. 

KM

Borítókép: 2022-ben is megkoszorúzták az emlékművet | Archív fotó: Dodó Ferenc

Címkék#Don-kanyar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában