Roller

2023.01.25. 11:14

Gátat szabnának az e-suhanásnak

A felelőtlenül használt elektromos rollerek sok gondot okoznak az európai önkormányzatoknak.

KM

Sajnos megszokott látvány a szanaszét hagyott roller

Fotó: profimedia

A vármegyeszékhelyen sétálva már megszokott látványt nyújtanak a bérelhető e-rollerek. A gyors és népszerű eszközök azonban sokaknak bosszúságot okoznak, hiszen azok tárolására nem építették ki az infrastruktúrát, és sokan útjuk végeztével rendezetlenül szétdobálják a rollereket szerte a városban.

Sok a baleset 

A probléma nem számít hazai kuriózumnak, hiszen a párizsi önkormányzat nemrég bejelentette, népszavazáson dönthet a lakosság a rollerek további sorsáról. Az elektromos rollerek használatát Európa-szerte igyekeznek szabályozni a döntéshozók, mivel a gyors és hangtalan járművekkel nagyon sok balesetet okoznak. Bordás Béla városgondnok korábban lapunknak azt mondta, városgondnokként sajnos nagyon sokszor szembesül azzal, hogy rolleresek balesetet okoznak vagy annak az elszenvedői. A közelmúltban arról is beszámoltunk, hogy e közlekedési eszközök miatt szükség van a KRESZ módosítására, melyre már el is készült a javaslat. 

Kerékpár vagy segédmotor 

Ennek értelmében a kis teljesítményű elektromos rollerre a kerékpáros közlekedés szabályai vonatkoznának – bizonyos eltérésekkel. A rolleren utast szállítani nem lehetne, és a legnagyobb sebessége sem haladhatja meg a 25 km/órát. Segédmotornak minősülnének a nagyobb teljesítményű e-rollerek, ezzel meggátolva, hogy nagy sebességgel suhanhassanak a járókelők között. Párizsban emiatt mindössze 10 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a bérelhető eszközök. Az intézkedést azután vezették be, miután két nő a Szajna partján elütött, majd magára hagyott egy járókelőt, aki később belehalt a sérüléseibe. 

A városban 2021-ben közel 300 hasonló baleset történt, több mint 300 sebesülttel és két halottal – számolt be a TechCrunch techportál. 

KM 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában