Kisvárda

2023.02.09. 20:00

Béres Józsefre emlékeztek Kisvárdán

A Béres Csepp megalkotója szerette az embereket és a hazáját.

TG

Béres Klára idézte fel és méltatta Béres József életútját, munkásságát | Fotó: a szerző

A Széchenyi-díjas kutató születésének 103. évfordulójára emlékeztek a kisvárdai Várday István Városi Könyvtár főbejáratánál csütörtökön délután. Előbb a könyvtár igazgatója, dr. Szivák Gábor méltatta a Béres Csepp megalkotóját. Elmondta, az 1920-ban született Béres József egy olyan ember volt, aki nagyot álmodott, és akitől rengeteget lehetett tanulni, többek közt emberséget és kitartást.

Emberi és szakmai nagyság

A könyvtárigazgató köszöntője után egy kisvárdai diák, Dolhai Zsolt szavalta el Váci Mihály Te bolond című versét, majd Béres Klára, a Béres Gyógyszergyár Zrt. kommunikációs vezetője, a Béres Alapítvány elnöke emlékeztette a hallgatóságot Béres József emberi és szakmai nagyságára. Kiemelte, ő maga is rengeteg jót kapott Széchenyi-díjas kutatótól.

– Béres József szerette és tisztelte az életet, az embereket. Küzdött az igazságáért, miközben rettenetesen szerette a hazáját. Azt vallotta: ott van az embernek dolga, ahol született – fogalmazott beszédében Béres Klára, aki szerint az emlékezés közben lélekben is megerősödünk. Hozzátette, az emlékezés erősebbé teheti a közösségeket, a családokat is.

– Az egyre inkább individualizálódó világunkból kezd kiveszni az emberség, mindenki magára gondol, arra, hogy érte mit tesz az adott közösség vagy az állam. Szerintem ennek inkább fordítva kellene lennie. Azt kell megkérdezni magunktól, mi mit tettünk a közösségért… – fogalmazott a Béres Gyógyszertár Zrt. kommunikációs vezetője. Béres Klára hozzátette, Béres József elsősorban azzal foglalkozott, ő hogyan teheti az emberek életét jobbá.

– A Béres Csepp tavaly volt ötven éves, és a mai napig erősíti az emberek immunrendszerét – emelte ki.

Koszorúk az emléktáblán

A csütörtöki megemlékezésen részt vett dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere is, mindketten elhelyezték az emlékezés koszorúit a Várday István Városi Könyvtér falán található Béres emléktáblán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában