Kelet-retró

2023.02.09. 16:00

Bíróság elé áll a babbal üzérkedő nagydobosi asszony

Üzemképes lesz a túristvándi vízimalom, új tejboltok Nyíregyházán. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Illusztráció: Shutterstock

1963. február 9., szombat

Bíróság elé áll a babbal üzérkedő nagydobosi asszony

K. L. nagydobosi lakos a vasútnál dolgozott. Ezért felesége szinte fillérekért oda utazhatott, ahová éppen akart. K.-né ki is használta ezt a lehetőséget, sőt, visszaélt vele. 

1961-ben és '62-ben idegenektől és ismerőseitől babot vásárolt. Vasúton Budapestre szállította és a Haller téri vagy a Lehel téri piacokon értékesítette. Két éven keresztül 4572 kilogramm babot szállított a fővárosba és értékesített. K. L.-né hamarosan üzérkedés bűntette miatt kerül a bíróság elé.

Őszre üzemképes lesz a túristvándi vízimalom

A falu végén áll az évszázados vízimalom. A Túr folyó jégpáncélja között maga is jégcsapokkal van díszítve. Kereke régóta nem forog már. Rozzant testét a szú rágja, benne patkányok tanyáznak teljesen otthonosan. Nem zavarja őket az idegen érkezése. 

Egyik reggel a termelőszövetkezetből négy mester érkezett. Azóta mindennap jönnek pirosra csípett arccal, hónuk alatt szorongatják kis ácsbaltájukat. Bakk Sándor bácsi, az egyik ács a legutolsó molnára volt ennek a malomnak. Büszke is erre az öreg malomra, még a házát is a szomszédba építette. 

Az ácsok a kemény hidegben is dolgoznak, mert a felújított vízimalmot még az ősz folyamán át kell adni az Országos Műemléki Felügyelőségnek. A vén malom, amely hivatalos feljegyzés szerint már Mária Terézia korában őrölt, napról napra fiatalodik. Az évszázados keréklapát hatalmas gerendája már ott hever a mesterek lábai előtt. 

Az ősszel már az 1 millió forintos költséggel megfiatalodott vízimalom, üzemképes állapotban várja a látogatókat.

1973. február 9., péntek

Új tejboltok Nyíregyházán

Az új, Orosi úti tejporgyár elkészültével a tejipari vállalat arra készül, hogy a régi, Varsó utcai központot is kitelepíti az új üzembe. Felajánlotta a városi tanácsnak, hogy átadja számára a régi épületet, amelyben például akár egy hatvan férőhelyes óvoda is kialakítható. Cserébe azt kérte, hogy a városi tanács biztosítson három új szakbolt számára három forgalmas helyen száz-száz négyzetméteres üzlethelyiséget, ahol a sütőipari vállalattal együtt a város lakosságának ellátását szolgálhatná. 

A megállapodást az elmúlt napokban aláírták. Eszerint még ez évben megnyílik az első új élelmiszer-szaküzlet a Jósavárosban. Két további pedig később, de a közeljövőben a Kun Béla utcán és a Zrínyi Ilona utcai, most kialakítandó üzletsoron.

557 rendes ház Nyíregyházán

A Hazafias Népfront városi bizottsága, a városi tanács, valamint a Magyar Vöröskereszt városi szervezete aktivistái az elmúlt esztendőben Nyíregyházán 557 esetben nyilvánítottak kiemelkedően rendesnek egy-egy portát. Ennek alapján ítélték oda a Tiszta udvar - rendes ház táblát. 

Február közepén kerül sor arra, hogy a kitüntető megkülönböztetést a házak lakóinak és tulajdonosainak átnyújtsák. Az egy-egy kerületben tevékeny társadalmi aktivisták felkeresik az értékelés során kiválónak találtakat és átadják, kifüggesztésre javasolják a táblát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában