Nyíregyháza

2023.03.29. 17:30

Mentőöv az önkormányzatoknak

A tízezer fő alatti települések többlettámogatása több mint háromezer önkormányzatot érint.

Fotó: Pusztai Sándor

Munkamegbeszélésre hívta a választókerületéhez tartozó települések polgármestereit, illetve dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkárt dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. A szerdai egyeztetésnek a nyíregyházi Centrál Hotel adott otthont.
 – Van miről beszélni, egyeztetni, hiszen az orosz-ukrán háború miatt energiaválság van – mondta lapunknak még a munkamegbeszélés előtt dr. Vinnai Győző. A vármegye kettes számú választókerületének országgyűlési képviselője hozzátette, az elmúlt hetekben felkereste a hozzá tartozó települések vezetőit, illetve több testületi ülésen is részt vett. Dr. Vinnai Győzőtől megtudtuk, a Belügyminisztérium az elmúlt időszakban a hazai települési önkormányzatokat az energiaválság okozta problémák, gondok enyhítésére egyedi támogatásban részesítette.

– Nyíregyháza 1,7 milliárd, Tiszavasvári 134 millió, és a további 19 hozzám tartozó település összesen közel 350 millió forintos támogatásban részesült – mondta a honatya.
 A szerdai rendezvényen dr. Dukai Miklós lapunknak elárulta: a többlettámogatás a legalapvetőbb közszolgáltatásokra fókuszál, mint a közvilágítás, óvodai és bölcsődei feladatellátás, gyermekétkeztetés, illetve a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézmények. A tízezer fő alatti önkormányzatok többlettámogatása összességében 3007 önkormányzatot érint, az összege meghaladja a 32,1 milliárd forintot. A tízezer lakos feletti önkormányzatok esetében pedig 155 önkormányzat (138 városi és 17 kerületi önkormányzat) részesült támogatásban, közel 44 milliárd forint összegben. 

 A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára beszélt a szociális tűzifaprogramról is.

– A 2022-23-as fűtési időszakban is ötmilliárd forintot biztosított a kormány a szociális tűzifaprogramra, február 15-ig meg is érkezett a tüzelő a rászorulókhoz - mondta dr. Dukai Miklós.

Megtudtuk, a pályázó önkormányzatokra jutó átlagos támogatás 2,1 millió forint volt. Barnakőszénre közel 432 millió, keménylombos tűzifára több mint 4 milliárd 400 ezer, lágylombos tűzifára pedig közel 167 millió forint jutott, a támogatott önkormányzatok száma pedig megközelítette a 2400-at.

Dr. Dukai Miklós a nyíregyházi munkamegbeszélés előtt kihangsúlyozta: a 2023. évi költségvetés a következő téli időszakra is tartalmazza az ötmilliárd forint előirányzatot a szociális tűzifaprogramra.

– A megnövekedett energiaárak miatt a települési önkormányzatok összesen több mint 76 milliárd forint többlettámogatást kaptak az alapvető közszolgáltatások fenntartására.

Az önkormányzati államtitkárt a vízmegtartás előtérbe helyezését fókuszba állító LIFE-projektekről is kérdeztük. 

Dr. Dukai Miklós lapunknak elmondta, a természetes vízmegtartásban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében támogatják a helyi önkormányzatok felkészülését a klímaadaptációhoz, közvetlen EU-s pályázatok keretében jó gyakorlatokat gyűjtenek és mutatnak be az országban.

– Öt hazai településen futott ez a projekt, ami a természetes vízmegtartásra keresett helyi megoldásokat. Sikerült sok tapasztalatot gyűjtenünk, az eredmények minden település számára hozzáférhetőek – emelte ki dr. Dukai Miklós. 
TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában