Vásárosnamény

2023.03.05. 16:35

Növelik az árvízi biztonságot

Csaknem négymilliárd forintból fejlesztik az árvízvédelmi töltéseket a Felső-Tisza két mellékfolyóján.

Folytatódik az árvízvédelmi fejlesztés a vármegyében, a 3,9 milliárd forintból megvalósuló projekt során közel 22 kilométer hosszan a Kraszna és Batár folyók egy-egy töltésszakaszát megerősítik, az árvízvédelmi töltéseken szilárd burkolat épül, illetve a Batár töltésen meglévő Magosligeti zsilipes műtárgyat is átépítik. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közösen számolt be a fejlesztésről pénteken Vásárosnaményban.

Visszaduzzasztás

– A projekt célja a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése a Tisza mellékfolyóinak védvonalain a töltéstest védképességének növelésével – hangzott el a fejlesztés hivatalos megnyitóján. A projekt hozzájárul a Tisza, a Batár, a Kraszna árvizeinek hatékony kezeléséhez és a térség árvízvédelmi biztonságának növeléséhez. A szükséges forrásokat az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében biztosítják.
Az elmúlt 25 évben észlelt, sok helyen minden korábbit jelentősen meghaladó, egyre növekvő árvízszintek egyértelműen jelzik, hogy a Felső-Tisza és mellékfolyói mentén meglévő árvízvédelmi töltésrendszer további fejlesztésre szorul. Gyakori jelenség a Tisza árvizeinek visszaduzzasztása a Szamos, a Kraszna, a Túr folyóba és a Batár-patakba. Azonban előfordul a mellékfolyókon egymást követő több árhullám egyesülése és az így kialakuló nagyobb árvíz találkozása a Tisza árhullámával, amely különösen Vásárosnamény térségében okozhat nehéz árvízi helyzetet. Figyelembe véve a Tisza és a mellékfolyók árvizeinek gyors kialakulását, a jogszabályban rögzített mértékadó árvíz elleni legbiztosabb védelmet az előírás szerinti méretű és magasságú töltés nyújtja.
A projekt célja ennek a jól védhető töltésnek a kiépítése a Kraszna folyó jobb partján Kocsord és Olcsva között 16,7 km-en, a folyó bal partján Olcsva és Vásárosnamény között 4,3 km-en, valamint – a 2019-ben kiépült szakasz folytatásaként – a Batár bal partján Magosliget térségében 0,58 km-en a meglévő töltés fejlesztésével.

A turizmusnak is hasznos

Így a Kraszna és a Batár folyók mentén összesen közel 22 kilométeres védvonalon a jelenleg fennálló magassági hiány megszűnik. A Kraszna töltés 3-4 m közötti koronaszélességgel, a Batár bal parti töltés 4 m koronaszélességgel épül ki. Azzal, hogy a beruházásban az árvízvédelmi töltésekre szilárd koronaburkolat épül, amely a kerékpáros turizmust is szolgálja. A kivitelezési tervek jóváhagyását és a terület-előkészítési munkákat követően az építés már tavaly megkezdődött. A további munkákhoz és a megépülő vízi létesítmények fenntartásához és üzemeltetéséhez szükséges eszközök (kaszagép, terepjáró, elektromos zsilipmozgató szerkezet) beszerzésére is lehetőség van. 

KM

Borítókép: Bodnár Gáspár, a Fetivizig igazgatója ismertette a fejlesztést | Fotó: Bodnárné Varga Éva

Címkék#fetivizig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában