Tiszadada

2023.05.25. 17:30

Húsz év után ismét van bölcsődéjük

Munkaerő-piaci szempontból is nagy előrelépést jelent az új intézmény.

Fotó: Csáki Alexandra

– Az elmúlt bő egy évtizedben óriási változásokat tapasztalhatnak meg a Szabolcs-Szatmár-Beregben élők. Nincs olyan hónap, hogy ne jönnék a vármegyébe, hiszen itt mindig történik valami, folyamatosan épülnek-szépülnek, fejlődnek a települések, köztük Tiszadada is – mondta a 2200 lelkes kisközség új bölcsődéjének csütörtöki átadásán dr. Vitályos Eszter államtitkár.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette: munkaerő-piaci szempontból is nagy előrelépést jelent az új intézmény, hiszen azok az édesanyák, akik gyermekük születése után kénytelenek vagy szeretnének visszamenni dolgozni, gondos kezekben, szerető, biztonságos környezetben tudhatják a kicsiket napközben.

– Amikor néhány évvel ezelőtt elindult a kormány bölcsődefejlesztési programja, 10 ezer új férőhely létesítését tűztük ki célként. Azt látjuk, hogy még mindig nagy a férőhelyigény, amit szeretnénk maradéktalanul kielégíteni. Gyakorlatilag nincs olyan vármegye, ahol jelenleg ne lennének ilyen irányú fejlesztések, és külön jó hír, hogy a kis falvakban ugyanúgy a program fókuszában vannak, mint a nagyobb településeken.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: azzal, hogy Tiszadadán megépült a bölcsőde, még élhetőbb településsé vált, hiszen van óvodája, iskolája, orvosi rendelője, postája, bankfiókja, és a közintézményei is rendben működnek.

– Az új bölcsődét közel 170 millió forintos európai uniós forrásból alakították ki. Nagy öröm, hogy ilyen intézménnyel bővült a települési paletta, mert ez azt jelenti, hogy a fiatalokat az egyéb családtámogatások mellett az is gyermekvállalásra ösztönözheti, ha tudják: szükség esetén visszamehetnek dolgozni, mert gyermekük jó kezekben lesz a tiszadadai bölcsődében.

– A vármegyei önkormányzatnak nagyon fontos volt, hogy olyan elemeket illesszünk be és célokat tűzzünk ki a pályázati felhívásoknak alapot adó programok megtervezésekor, melyek a fiatalokat szólítják meg, és olyan beruházások megvalósítását segítik, amik az óvodás, iskolás korú gyermekek infrastrukturális lehetőségeit bővítik – mutatott rá Baracsi Endre. A vármegyei önkormányzat alelnöke kifejtette: a gyermekek életében rendkívül meghatározó a bölcsődés, óvodás kor, ezért nagyon fontos, hogy ezeket az éveket olyan körülmények között töltsék, melyek hozzájárulnak a fejlődésükhöz, tanulásukhoz.

Mizser Zsolt, Tiszadada polgármestere emlékeztette az ünneplőket: húsz évvel ezelőtt volt a településnek bölcsődéje, ám az önkormányzat bezárni kényszerült.

– Jó ideje megfogalmazódott már az igény az itt élő családokban, így amint lehetőségünk nyílt, pályáztunk bölcsődeépítésre. Mostanra elkészült egy tizenkét férőhelyes, egy csoportszobás, a XXI. századi igényeknek megfelelő, modern intézmény, amire nagy szükség volt már.

– A környékbeli települések közül az innen tizenkét kilométerre lévő Tiszalökön van legközelebb bölcsőde, ráadásul telített a létszám náluk, úgyhogy nagyon örültek a tiszadadai szülők, amikor kiderült, hogy lesz saját bölcsink – mondta el érdeklődésünkre Labanczné Kovács Veronika, az intézmény vezetője. Neki is van egy két és fél éves kisfia, aki a kis társaival együtt május 30-ától birtokba veheti az új bölcsődét.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekek ebben a korban a legbiztosabb, szakmailag kifogástalan kezekben legyenek, ahogy az is, hogy a kortársaik között szocializálódjanak. Itt a korosztályuknak megfelelő ingerek érik őket, olyan játékokkal játszhatnak, olyan foglalkozásokon vehetnek részt, melyek maximálisan segítik a fejlődésüket –  tette hozzá. 

KM

Fotók: Csáki Alexandra

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában