Mátészalka

2023.06.11. 13:10

Elkészült a rekordhosszúságú kalács

A Mátészalkai Sütőipari Kft. munkatársai a helyi iskolásokkal közösen egy 28 méter hosszú kelt tekercset készítettek.

– A tekercs elkészítéséhez 30 kilogramm lisztet, 3 kilogramm cukrot, 3 kilogramm vajat, 1,2 kilogramm élesztőt, negyven tojást és 30 kilogramm kakaót használtunk fel. Ha ez elkészül azzal Guiness-rekorderek lehetünk – tudtuk meg a Mátészalkai Sütőipari Kft. egyik tulajdonostól.


Szabó Mónika elmondta, a rekordkísérletre helyi általános iskolásokat hívtak meg, ők segítettek a cég munkatársainak a dagasztásban, a nyújtásban és a kelesztésben.

Fontosak a vállalkozások

Az előkészületeket személyesen tekintette meg Mátészalka polgármestere, dr. Hanusi Péter. Mint az lapunknak elmondta, mind a város, mind pedig a rekordkísérletre vállalkozó cég számára fontos az egészség. – Az pedig külön öröm, hogy ebbe mátészalkai iskolásokat is bevontak – emelte ki a városvezető. Dr. Hanusi Péter hozzátette, ugyan Mátészalkán a foglalkoztatás terén a multinacionális vállalkozások „viszik a prímet”, de az önkormányzat számára ugyanolyan fontosak a Mátészalkai Sütőipari Kft.-hez hasonló kis- és középvállalkozások. A cég 18 éve alakult, hatvan ember foglalkoztat. A sütőüzem Mátészalkán található, de a cégvezetés büszke a nemrégiben Fehérgyarmaton megnyitott, retró hangulatú boltra is.
A Széchenyi István Általános Iskola tanulói is segédkeztek a rekordhosszúságú kalács elkészítésében. Mint az a hetedik osztályos Menyhárt Tibor és Veres Réka lapunknak elmondta, nagyon szívesen jöttek segíteni.

Szívesen segítettek

– Én tésztát nyújtottam és befedtem kakaóval. Jártam már itt korábban, az üzem rendezett a helyi iskoláknak egy versenyt, amin mi nyertünk, és kapott az iskolánk 150 ezer forintot a cégtől, ebből el tudtunk menni az osztállyal kirándulni – mondta Menyhárt Tibor. Veres Réka hozzátette, ők azóta mindig a cég boltjaiban vásárolnak, és most is örömmel csatlakozott a rekordkísérlethez.
Végül kora délutánra készült el a kalács, amit a Szalkay téren megtartott Richter Egészségváros résztvevői meg is kóstolhattak és hallhatták a bejelentést: sikerült a 28 méter hosszú kelt tekercset megsütnünk, ez a világ leghosszabb csokis kelt tekercse!
A Guiness-rekord végső hitelesítésére és az eredmény hivatalos kihirdetésére a szabályok értelmében még várni kell. A rekordkísérleten részt vett Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület regisztrátora is. 

KM
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában