Kemecse

2023.06.09. 18:56

Emlék minden kemecsei diáknak

Magánadományból valósult meg a képzőművészeti alkotás az iskola parkjában.

Fotó: Sipeki Péter

„Tanulj meg mindent. Amit lehet. Amikor csak lehet. Akitől csak lehet.” Ez a Sarah Caldweell idézet áll azon a képzőművészeti alkotáson, amit pénteken avattak fel Kemecsén az általános iskola épülete előtt.

 Az oktatási intézmény két pedagógusa, Smid József és felesége, Piroska döntött úgy még jó pár évvel ezelőtt,  hogy az iskolának adományoznak egy szobrot, ami emléket állít minden kemecsei diáknak. A szobor felavatását Smid tanár úr már nem érhette meg, de hitvese megvalósította a közös elhatározásukat.

A péntek délutáni kis ünnepségen Smid Józsefné nyugalmazott pedagógus mondott beszédet, majd több egykori diák  – Debrovszki Borbála, Gergely Lászlóné, Márkusné Tóth Gizella, Nemes József – leplezte le a szobrot. Ezt követően a történelmi egyházak képviselőinek – Tamás László, Szabados Viktor, Szalkó Károly – áldása és imája következett.

A Kemecse minden diákját szimbolizáló képzőművészeti kompozíción elhelyezték az emlékezés virágait, majd elmondta gondolatait Pásztor Gyula Csabáné, a Kisvárdai Tankerületi Központ tankerületi igazgatója és Lipők Sándor, Kemecse polgármestere is. A vendégeknek műsorral kedveskedtek az általános iskola tanulói Gerber Angelika vezetésével.

A műalkotást készítő Biró Lajos Munkácsy-díjas szobrászművész munkásságát Sirpa Ihanus képzőművész mutatta be a résztvevőknek, majd a rendezvény zárásaként Lipőkné Papcsák Anita intézményvezető köszönte meg a felajánlást. 
KM  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában