Baku, Fehérgyarmat

2023.07.13. 07:00

Energikus magyar-azeri együttműködés

Dr. Tilki Attila is tagja volt az Azerbajdzsánban járt delegációnak.

L. Tóth Lajos

„Újabb híd a keleti és a nyugati gazdaság között, hogy az üdítőitalokat gyártó Hell Energy cégcsoport üzemet tervez építeni Azerbajdzsánban egy helyi beruházási alappal együttműködésben” jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bakuban. A delegáció tagja volt a fehérgyarmati dr. Tilki Attila, a magyar-azerbajdzsáni baráti tagozat vezetője, a Türk Államok szövetségében a Bölcsek Tanácsának tagja. A hazatérésük után összegezte a hasznos villámlátogatás tapasztalatait:

– Európa továbbra is súlyos energiaellátási válsággal néz szembe. Az elhibázott brüsszeli döntések sorozata miatt egekbe szöktek az árak, és sok esetben veszélybe került az ellátásbiztonság is. Mi mindent megteszünk azért, hogy minél több forrásból, minél több földgázt szerezzünk be, hogy garantáljuk hazánk energiaellátásának biztonságát. Ezért is fontos a magyar -azeri jó kapcsolat. Januárban Ilham Aliyev azeri elnök Magyarországra látogatott, ekkor kapcsolatainkat a kiemelt stratégiai partnerség szintjére emeltük.

Dr. Tilki Attila nyomatékosította: – Mi nem várunk az Európai Unióra: minden szükséges megállapodást megkötöttünk azeri barátainkkal, akik az idén megkezdik a földgáz szállítását Magyarországra – az első ütemben 100 millió köbmétert az év végéig. Sőt, közel állunk egy 50 millió köbméteres tárolási szerződés megkötéséhez is.
A Gazdasági Minisztériumban Mikayil Jabbarov gazdasági miniszterrel tárgyalt először a magyar delegáció. Azerbajdzsánban a magyarok szerepet vállalnak a karabahi újjáépítésben. A gyógyszeriparban és a gépgyártásban is szoros az együttműködés.

– A terveink között szerepel, hogy az Ikarus egy helyi vállalat stratégiai partnereként kíván megjelenni Azerbajdzsán autóbuszpiacán, ahonnan a környező országok autóbuszigényét is kiszolgálná. Hasonló logika mentén terjeszkedne a Hell Energy Magyarország Kft., melynek ügyvezető igazgatója, Csereklye Barnabás elmondta, hogy a Bakutól 70 km-re található gyárkomplexumban állítanák elő a régióban értékesíteni kívánt Hell termékeket. Azerbajdzsánban   egy azeri állami tulajdonú befektető céggel egy közös vállalatot hoznak létre. A közös vállalat megalapítását is magába foglaló keretszerződést hétfőn írták alá ünnepélyes keretek között az azeri gazdasági és a magyar külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében. Tény: Azerbajdzsán energia-nagyhatalom. Parviz Shahbazov energetikai miniszterrel a már működő kőolajipari, gázpiaci, együttműködések mellett innovatív technológiák terén is (például a gumibeton) együttműködésekről tárgyalt a magyar delegáció Szijjártó Péter vezetésével. Kevesen tudják, hogy a MOL 9,57 százalékos részesedést szerzett Azerbajdzsán legnagyobb és a világ egyik legnagyobb tengeri olajmezőjében, amivel az üzemeltető konzorciumban a harmadik legnagyobb befektető.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában