Szenzáció!

2023.07.11. 15:34

Észak-kínai leopárd hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban (videó)

A természetben kritikusan veszélyeztetett ez a leopárd alfaj (Panthera parduc japonensis), ezért is fontos, hogy az állatkertek zárt tartási keretek között tenyésszék ezt a macskafélét.

Szon.hu

Leopárdkölykök születtek

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatparkban - az Európai Fajmegőrzési Program keretében - élő állatok tavaly nyár óta alkotnak egy párt. A 7 éves hím Németországból ( Eberswalde Zoo), míg a 3 éves nőstény francia állatkertből ( Thoiry Zoo) érkezett - tájékoztatott a Nyíregyházi Állatpark.

A 102 napnyi vemhesség után világra jött utódok 4 hetesek lettek, így most estek át életük első állatorvosi vizsgálatán, ahol a vakcinázás, az egyedi azonosítóval való ellátás mellett ivarmeghatározás , féreghajtás és testtömegmérés is történt. A leopárdkölykök hősiesen tűrték a vizsgálatot, ahol kiderült, hogy 1 hímmel (1180g) és 2 nősténnyel ( 1360g és 1340g) gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark nagymacska állománya.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A világ állatkertjeiben 54 egyed él ebből a ritka alfajból, és Nyíregyházán a kicsik világrajövetelével 5 egyed található.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – ötszáznál is kevesebb egyed él. A leopárdok közül az egyik legészakabbra élő és legnagyobb termetű alfaj.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Testhossza 140-160, marmagassága 80-90 centiméter, tömege 32-90 kilogramm. Szőrzete is jóval vastagabb, mint a délebbre előforduló alfajoké.

Mint általában a nagymacskák, magányos életmódú állatok, ahol csak a párzási időszakban találkozik a hím a nősténnyel. A sikeres randevú után a nőstény egyedül neveli kölykeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában