Kisvárda

2023.07.16. 17:19

„Több vagy, ha adsz” – Egyházközségi hittantábort tartottak Kisvárdán

A Kisvárdai Római Katolikus Egyházközség hitoktatói, papjai és diákjai a 72 óra Kopromisszum nélkül mottójának jegyében töltöttek el június 26-30 egy feledhetetlen hetet az idei év nyári napközis jellegű, Erzsébet hittantáborában.

Szon.hu

Táborunknak hagyományainkhoz híven idén is a gyönyörű közösségi házunk adott otthont, melyet pillanatok alatt benépesített a 60 táborozó gyermek és segítőik. A táborunk célja, hogy a római katolikus gyermekeket a város minden iskolájából közelebb hozzuk programjainkon keresztül az Atyákhoz, a hitoktatókhoz.

A napokat lélekemelő és építő gondolatokkal, énekekkel kezdtük, melyet Máté Péter atya vezetett. Ajándékozz magadból a másiknak…, ne menj el úgy senki mellett, hogy ne gazdagodna a veled való találkozással, légy türelmes a másikkal, segítsd a társadat, figyeljünk egymásra… Ilyen célokat tűztünk ki magunk elé a héten. Utána nagyon gazdag programokban volt részünk.


Hétfőn délelőtt az önismereti és közösségépítő játékok után a „Életmentős percek” következtek, amelyben Dankó László mentőtechnikus tartott interaktív bemutatót táborozóinknak. Megtanultunk elsősegélyt nyújtani, megismertük, hogy mi a teendő veszély esetén. Hálásan köszönjük ezeket a felejthetetlen pillanatokat. Délután hatalmas exatrun pálya kerítette hatalmába fiataljainkat. Hihetetlen volt látni, hogy mekkora élményt és kihívást nyújt ez az ügyességi pálya!


Kedden reggel iskolánk névadójának és Egyházmegyénk védőszentjének emléknapján, Szent László hálaadó szentmisével kezdtük a napot, utána Debrecen felé vettük az útirányt. Felfedeztük a Kerekerdő élménypark minden zegét-zugát. Az egész napos kirándulás során az Élménypark egyedülálló kialakítása és a több mint 20 féle élményelem felejthetetlen perceket nyújtott számunkra.  Közben figyeltünk társainkra, és arra is, hogy csapatunktól ne kerüljön szemét a park területére.


Szerdán a sporté volt a főszerep: délelőtt sorváltóban mértük össze bátorságunkat, amely hatalmas vízipisztolyozással ért véget. Délután az ajaki önkéntes tűzoltók ember méretű habpartyval borították a foci pályát táborlakóink örömére! Szép napot töltöttünk együtt a sport és egészségtudatos életmódot tartva szem előtt.  


A csütörtök délelőtt a környezettudatosság és a hagyományőrzés jegyében telt. Gyüre Tamás és Alexa Zsuzsanna táncpedagógusokkal hagyományőrző népi táncokat tanultunk meg, majd megismertük, hogy a táncokban milyen népi motívumok jelennek meg. Utána pet palackból készítettünk mindenféle kézműves dolgot, papírrepülő versenyt rendeztünk, illetve a környezetünkben a virágos, füves részt rendbe tettük, ezzel is motiválva a fiatalokat az otthoni munkavégzésre.


Délután pizsipartyztunk: Egy közös éneklés és táncolás után előkerültek a takarók, plédek, hálózsákok, alvós jószágok, és megkezdődött a házimozi, sok-sok meglepi csemegével. A tábori napunk igen hosszú volt, mert este 6 órától hálaadó szentmisén vettünk részt Szent Péter és Pál napján. A szentmisén a hitoktatók és táborozó fiatalok teljesítettek szolgálatot, hangsúlyos olvasásukkal és csodálatos énekekkel gazdagították az ünnepet.


Pénteken a reggeli imádságot a szokásos módon kezdtük…majd hatalmas meglepetésben volt részünk nekünk, hitoktatóknak. A gyermekek Angéla, Csilla, Erzsike, Irénke és Timi nénit szólították a kör közepére, és ajándékkal, közös énekkel köszönték meg az egész hetes fáradozásunkat. Mikor felcsendült A szeretet nem fogy el sosem ének, szem nem maradt szárazon, nagyon-nagyon meghatódtunk. Köszönjük nektek gyermekek, köszönjük Makai Viktória! Délelőtt szabadtéri játékokban próbáltuk ki ügyességünket utána a nap hevében finom fagylalttal hűsítettük magunkat, délután pedig művészeti nevelés keretében moziban pihentünk meg. A heti záró ima után mindenki boldogan vette birtokba a személyre szóló meglepetés ajándékát. A nap keretét pedig az adta, hogy mi hitoktatók is megköszöntük minden segítőnknek az egész hetes fáradozását, a táborozó fiataloknak pedig, hogy velünk voltak a héten és teljesítették a hétre kitűzött célokat.


Minden napunkat az élménypedagógia jegyében egy rendhagyó padlóképes imádsággal zártuk. A gyermekek és hitoktatók saját szavaikkal fogalmazták meg, hogy ma miért adnak hálát a Jóistennek. Volt miért bőven hálát adnunk! Szebbnél-szebb gondolatok érlelődtek meg a hét végére. Igazán szép hetet töltöttünk együtt. Figyeltünk egymásra és egyre és egyre többet ajándékoztunk magunkból a másik számára.
Mennyi-mennyi élménnyel, hány és hány új baráttal, ezer és ezer mosollyal gyarapodtunk Isten és egymás szeretetében.


Köszönjük hitoktatóink, papjaink, segítőink munkáját! Köszönjük Linzenbold József esperes, plébános atya, Palánki Ferenc megyéspüspök és Kaszásné Tóth Judit intézményvezető asszony támogatását! Köszönjük a Kisvárdai Római Katolikusokért Alapítványunk önzetlen adományát! Köszönjük a Margaréta Gyógyszertár és a Háda KFT felajánlását! Köszönjük Rubóczki Zoltán ajaki Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetőjének a giga habpartyt. Köszönjük Dankó László mentőtechnikus hasznos tanácsait.  Köszönjük a szülők önzetlen, szeretetteljes ajándékait! Köszönjük a gyermekeknek, hogy velünk voltak, szüleiknek, hogy ránk bízták gyermekeiket!

Szép, napsütéses, pihentető nyarat kívánunk mindenkinek!

Votykuné Aradi Angélatáborvezető hittanár, Kisvárda

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában