Katasztrófavédelem

2023.08.18. 16:58

Szent Istvánt ünnepelte a belügyminisztérium és a főigazgatóság

Augusztus 17-én délelőtt a belügyminisztériumban, délután pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon tartottak ünnepséget augusztus 20-a, az államalapítás és Szent István király ünnepe tiszteletére. A főigazgatóság rendezvényén adták át a Dr. Balogh Imre Emlékpályázat díját is.

Szon.hu

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – több évtizedes kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából kinevezte tűzoltó dandártábornokká Varga Béla tűzoltó ezredest, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját. A tábornoki kinevezési okmányok átadására a Sándor Palotában került sor.

A köztársasági elnök – a belügyminiszter előterjesztésére – állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából az A Magyar Arany Érdemkereszt katonai tagozatát adományozta a katasztrófavédelem állományában végzett három és fél évtizedes kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréseként Kálmán Rajmund Levente tűzoltó alezredesnek, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának, a HUNOR Mentőszervezet csoportvezetőjének.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából előléptette soron kívül tűzoltó ezredessé Fábcicné Oláh Judit tűzoltó alezredest, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettesét.

A Belügyminisztériumban a mai napon megtartott miniszteri rendezvényen kiemelkedő helytállásáért három kolléga vehetett át Bátorságért Érdemjelet, és a pénteki ünnepségen a katasztrófavédelem további három munkatársa részesül köztársasági elnöki kitüntetésben.

A belügyminiszter állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette Szipola Benjamin tűzoltó hadnagyot, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség IX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát, aki egy nyolcadik kerületi bérházban történt gázrobbanást követően kimentett egy, a lakásában rekedt embert. A robbanás következtében több lakásban falak dőltek ki, ajtók-ablakok szakadtak ki, a keresett személyt a törmelékek alatt, keresőkutya segítségével találták meg.

Bátorságért Érdemjelet adományozott, egyben jutalomban részesítette a belügyminiszter Kótaji Richárd tűzoltó őrmestert és Nagy Mihály címzetes tűzoltó főtörzsőrmestert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját és különlegesszer-kezelőjét, akik egy nyíregyházi családi ház pincéjében keletkezett tűz során öt acetilén-, négy oxigén-, egy széndioxid- és két propánbutángáz-palackot vittek ki, amelyek folyamatos hő- és tartós lánghatásnak voltak kitéve. A palackokat visszahűtötték, majd az acetilénpalackokat mesterlövészek hatástalanították.

Bátorságért Érdemjelet kapott Nagy Mihály és Kótaji Richárd

A BM OKF délutáni ünnepségén megjelentek a főigazgatóság vezetői, a miniszteri, főigazgatói elismeréseket Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, műveleti főigazgató-helyettes adta át. Ezt követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának kvintettje adott ünnepi műsort. 

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere soron kívül előléptette tűzoltó őrnaggyá Ciurkiewicz Norbert tűzoltó századost, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát.

Tűzoltó századossá Jandó Zoltán Sándor tűzoltó főhadnagyot, a Nagykátai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság rajparancsnokát.

Tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Bolla Róbert tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Pápai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, Faragó Antal Gábor tűzoltó őrnagynak, a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának, Hosszú Ferenc tűzoltó törzszászlósnak, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító referensének, Patkó Csaba tűzoltó törzszászlósnak, a Körmendi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének, Sándorfi Gergely tűzoltó zászlósnak, a Nagyatádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének és Stuller Tamás tűzoltó törzszászlósnak, a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának. 

Miniszteri emléktárgyat adományozott Pergőné Gere Katalinnak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kiemelt szakügyintézőjének, Kővári Attila tűzoltó őrnagynak, a Gazdasági Ellátó Központ osztályvezetőjének és Sztakó István tűzoltó zászlósnak, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjének.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2023-ban 23. alkalommal írta ki a Dr. Balogh Imre emlékpályázatot. Ennek nyertese a rendezvényen vette át a legjobbnak járó vésés nélküli aranygyűrűt. A tizenegy pályamunka közül a bíráló bizottság Csicsely János tűzoltó őrnagy, a Békés vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársának a pályamunkáját tartotta a legkiemelkedőbbnek. Az őrnagy „OXIGÉN” jeligéjű dolgozatában az egészségügyi intézményekben alkalmazott oxigénterápia tűzvédelmi veszélyeiről értekezett. A pályaművek közül több is a pilóta nélküli járművek alkalmazási területeit, illetve az elektromos autókkal kapcsolatos tűzvédelmi feladatokat dolgozta fel, de akadt pályázó, aki a diplomáciai védettség alá tartozó területekkel, épületekkel, járművekkel kapcsolatos események felszámolásával, a radiológiai érintettségű káreseményeknél való beavatkozásokkal, az óvodák tűzvédelmi felkészítésével, illetve a hőterhelést kapott palackok jelenlétében történő beavatkozásokkal foglalkozott. 

A Szózatot követően Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Az elismerésben részesültekhez szólva úgy fogalmazott, valamennyi díjazott mögött több évtizednyi kemény, elhivatott munka van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában