NAV

2023.09.25. 09:29

Érdemes olvasni a NAV-leveleket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának levélkampánya után csökkentek az online pénztárgépek működési anomáliái. A kezdeményezés célja a pénztárgépadatok elemzése és az adózók segítése.

Szon.hu

A NAV kiemelt figyelmet fordít az online pénztárgépek adatainak elemzésére és értékelésére. Ezek alapján két problémakört is azonosított az üzembe helyezett, de nem megfelelően használt pénztárgépeknél - tájékoztatta portálunkat a NAV.

Az egyik ilyen probléma az online eszközök nem megfelelő adattovábbítása volt, ennek hátterében általában valamilyen adatkapcsolati vagy adatszolgáltatási hiba állt. Az adatállomány tisztítására, a kapcsolat hibáinak feltárására és elhárítására a NAV felhívást küldött az érintett adózóknak. A levelek hatására csaknem 90 százalékuk javította az eszköz hibáját. A másik feltárt problémakör az éves felülvizsgálat elmulasztása volt. Az érintettek döntő része ezt a mulasztást is pótolta a kiküldött felhívások nyomán.

A pénztárgépek folyamatos és megbízható működése közös érdek. A NAV az elmúlt években előrelépett az adózási folyamatok digitalizálása, az adatvagyon bővítése, az adatok kockázatkezelési, ellenőrzési felhasználása, az adózás informatikai támogatása terén. Megbízható adatokkal a NAV anélkül tud a képet alkotni az adózói magatartásról, hogy felesleges adminisztratív terheket, hivatali ügyintézést generálna. Így növelhető a gazdasági szereplők versenyképessége, és jelentősen csökkenthető az adminisztrációs költség. De az előnyök csak akkor érvényesíthetők, ha a különböző forrásokból a NAV-hoz érkező adatok minősége, hitele biztos.

A NAV figyelemfelhívással, az adózók támogatásával törekszik az adózási kultúra fejlesztésére. Érdemes figyelni a személyre szabott tájékoztató levelekre, felhívásokra, ezek ugyanis digitális nyilvántartási adatok alapján, egyedileg szólítják meg az ügyfeleket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában