Demonstráció

2023.09.17. 10:05

Tüntetés Záhonyban: szót emelnek a gazdák az eu-s döntés ellen

Mint arról korábban beszámoltunk, ma gazdatüntetést tartanak Záhonyban, miután az Európai Unió nem hosszabbította meg az ukrán gabona importjának tilalmát.

Szon.hu

Fotó: Pusztai Sándor

Teljesen megtelt a záhonyi határátkelő környéke tiltakozó gazdákkal vasárnap reggel. Az ország legtávolibb pontjairól, többek között Veszprémből és Pápáról is jöttek gazdák, hogy felemeljék hangjukat az EU döntése ellen.

 

 Tegyük fel a kérdést magunknak, hogy kinek az érdekében jött az a remek ötlet, hogy engedjük már be az ukrán mezőgazdaság szinte minden terményét az Európai Unió területére azzal az ürüggyel, hogy nehogy éhen haljanak Afrikában? Hát ez így volt.  Most már látjuk, hogy becsaptak bennünket és aljas módon visszaéltek azzal a jó szándékkal, ami az emberekben megvan, hogy segítsünk egy háború sújtotta országon. Nem rajtuk segítettünk. Ha megnézzük, hogy néz ki az ukrán mezőgazdaság és annak az exportteljesítményét mi adja, akkor azt látjuk, hogy gigaméretű ukrán mezőgazdasági vállalatok állítják elő ezeket a termékeket a 10 legnagyobból 9 nem Ukrajnában van bejegyezve.  Ezen érdemes elgondolkodni. Mi nem az ukránokkal kell, hogy harcoljunk, hanem az Ukrajnában működő vállalkozásokkal, akiknek meg most már egyértelműen látszik, hogy Brüsszelben vannak a kijáró emberei  mondta a NAK elnöke, Győrffy Balázs. 

Ez nem csak a gazdák ügye

A tüntetésen elhangzott az is, mindenkinek joga van tudni, hogy mi jön át a határon. Az Ukrajnában termelt terményekre nem vonatkoznak az uniós élelmiszerbiztonsági követelmények, ott nincsenek érvényben szigorú rendeletek. Itthon a gazdák mindent megtettek és tesznek, hogy megfeleljenek az uniós szabályoknak, ám most már az élelmiszerbiztonság nem tartható fenn, hiszen Ukrajnából olyan árutömeg árasztja el hazánkat és több országot, amelyek a követelményeknek egyáltalán nem felelnek meg. Ukrajnában olyan növényvédő szereket is használnak, amelyeket itthon a fiatal gazdák már nem is ismernek, mert nálunk rég kivonták a fogalomból. Mondjuk ki, amikor a hazai gabonatermesztők a gabonatilalom meghosszabbításáért tüntetnek, nem csupán magukat védik, hanem az Európai Unió teljes népességét is. 

Nagy István az ukrán gabonáról - a vg.hu interjúja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában