Nyíregyháza

2023.09.30. 07:31

Idősen, de nem öregesen - szépkorúak ünnepeltek a Múzeumfaluban

Az idén a Sóstói Múzeumfalu adott otthont az Idősek Világnapja alkalmából rendezett városi programnak. Az odalátogatókat az önkormányzat helyben főzött teával, szendviccsel várta. A résztvevők egy kis játékban is megmérettették tudásukat.

Szon.hu

Idősen, de nem öregesen - szépkorúak ünnepeltek a Múzeumfaluban

Fotó: Pusztai Sándor

A skanzen pénteken délelőtt kilenckor nyitotta meg kapuit a szépkorúak előtt.

Dr. Kovács Ferenc polgármester beszédében üdvözölt mindenkit, megköszönte a résztvevőknek, hogy eljöttek, és sokan vesznek részt az egyéb városi rendezvényeken, programokon. Elmondta, hogy nemrég olvasott egy könyvet, aminek a címe: „A hosszú élet titkai - Kék Zónák, ahol az emberek a legtovább élnek”. Ez arról szól, hogy hol élnek a legtovább a legegészségesebben az emberek. Öt ilyen helyet találtak, ezek közül Okinava a leghíresebb Japánban, ott a nők élnek a legtovább, a legegészségesebben. Mi kell ahhoz, hogy jó fizikai, szellemi kondícióval rendelkezzenek az emberek? A táplálkozás, a mozgás, a közösségi program nagyon fontos.
Mi is valami hasonlót csináltunk Nyíregyházán: rendbe hoztuk a Sóstói-erdőt, futópályákat, kerékpárutakat építettünk, vannak sétányok, parkok, játszótereket, ovis sportpályákat csináltunk a kicsiknek, 27 szabadidős kondiparkunk van. Nagyon örülünk, hogy sokan használják ebből a korosztályból. A Mozdulj Nyíregyháza program is népszerű”.

A helyben sütött kakaós csigát a tiszadobi portán található kemencében sütötték. Olyat, melyet még nagyanyáink receptje alapján készítettek, dagasztott tésztából. Az illata belengte a teret, régi emlékeket ébresztve az emberekben.

A vetélkedőn a kalandvágyók megmérhették tudásukat, és a jó megoldásért cserébe ajándékot kaptak. Sokan vettek részt a játékban, és mint a gyerekek, nagyon élvezték, úgy, mint az iskolában, segítették is egymást. Egy-egy állomáson szóba elegyedtek, és nem csak a feladatról, hanem az ott látott régi időkre emlékeztető tárgyakról beszélgettek. Így mentek egyik állomásról a másikra, közben élvezve a jó időt és a kellemes környezetet. Volt, aki egy-egy helyet kihasználva leült egy padra beszélgetni vagy enni. Élvezni a múzeumfalu békés, meghitt hangulatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában