Fehérgyarmat

2023.09.07. 11:37

Mi történik, ha megkongatod a vödröt 70 szamár előtt? (videó)

Finom falatok reményében vödör-szóra gyűlnek gazdájuk köré az addig a füvet békésen csipkedő szamarak a Fehérgyarmat határában elkerített legelőn. A helyi vállalkozó, Szaploncai László tanyáján közel hetven szamár legelészik. A szamártartás a gazda kislányának évekkel ezelőtt vásárolt csacsival indult. Mára vállalkozássá fejlődött, köszönhetően a magyar parlagi szamarak korrekt tartására (is) pályázható "fejpénznek, ami nem is olyan kevés: fülenként kétszáz euro évente.

Galambos Béla

A két évtizede működő, azóta a magyar parlagi szamár fajtát elismertetető, majd védett őshonos fajtává nyilváníttató Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületének(MSzE) több mint 120 tenyésztői közösségből álló tagsága kezén közel ezer tenyészkanca volt a múlt évi felmérés szerint. Feladatuknak tartják a hagyományos magyar parlagi szamár jellegű egyedek kiválogatását, a tenyésztésbe vont nőivarú egyedek létszámának növelését, valamint további tenyésztésre alkalmas szamarak felderítését. 

A 2010-től indult védett őshonos és veszélyeztetett állatfajták tenyésztőinek szóló támogatások - ez szamarak esetében 400 €-nak megfelelő forint összeg egyedenként, évente - sokat segítettek abban, hogy az elmúlt években nőtt valamelyest a tenyésztők által tartott magyar parlagi szamarak száma hazánkban. Aki megkapta a támogatást, annak több feltételnek is meg kell felelnie, ahogy az egyesületbe belépő gazdáknak is be kell tartaniuk a tenyésztési programot.

 

Mint minden MSzE tagnak, a gyarmati agrárvállalkozónak is célja, hogy ez a történelemhez számos ponton kapcsolódó állatfaj végre Magyarországon is méltó módon és helyen integrálódhasson a tudatosan tenyésztett háziállatok körébe, mint több más európai országban, ahol a szamártenyésztő egyesületek évtizedes múltra tekinthetnek vissza. Az egyesület ugyanis szeretné minél szélesebb körben megkedveltetni és elterjeszteni ezt a mindmáig igazságtalanul mellőzött fajt, melynek adottságai, nyugodt természete, alkalmazkodóképessége és intelligenciája tökéletesen alkalmassá teszik, mind családi hobbyállatként való használatra, mind pedig gazdaságokban kisebb-nagyobb munkák elvégzésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában