Nyíregyháza

2023.09.11. 17:30

Nagy csodára vagyunk képesek

Izgalmas, színes programok várták a fogyatékkal élőket hétfőn a Nyíregyházi Állatparkban.

Szon.hu

Nagy csodára vagyunk képesek

Fotó: Gazdag Mihaly

Ez a mi napunk! – ezzel a címmel tartott családi napot hétfőn az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége) a megyeszékhelyen, a rendezvénynek ebben az évben is a Nyíregyházi Állatpark adott otthont.

A délelőtti megnyitón részt vett Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Jászai Menyhért, a megyeszékhely alpolgármestere és dr. Polgári András, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója. Köszöntőjükben mindhárman kiemelték, ez egy különleges, élményekkel teli nap.

– Mindannyian képesek vagyunk arra, hogy nagy csodákat vigyünk véghez – fogalmazott dr. Polgári András.

A nyitóünnepségen részt vett Molnárné Ráti Gyöngyi, a Michelin Hungária Kft. kommunikációs menedzsere is – a gumiabroncsgyártással foglalkozó cég évek óta támogatja az ÉFOÉSZ rendezvényeit, és ez az idén sem volt másképp. A programnak otthont adó állatpark vezetőségét Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető képviselte.

A határon túlról is érkeztek

Vojtó László negyvenhárom esztendős, 10 éve volt egy balesete: a zebrán ütötte el egy autós. – Sokáig tolószékben éltem, Németországban több kórházban is voltam. Tudok járni, de rokkantnyugdíjas vagyok. Korábban pincérként dolgoztam, szerencsére sokan megismernek a városban, a családom, a rokonaim is támogatnak. Járok gyógytornára, korábban többször voltam logopédusnál, és igyekszem jól érezni magam. Az állatparkot már többször megcsodáltam, legutóbb az unokahúgommal jártuk végig – mondta lapunknak Vojtó László.

Hankóné Tóth Olgától, az ÉFOÉSZ vármegyei szervezetének elnökétől megtudtuk: az egyesület 1981 óta működik, és 1100 tagja van a vármegyében.

– Ez a rendezvény több mint harmincéves múltra tekint vissza, az állatpark már tizennyolcadik alkalommal fogad bennünket, amit nagyon köszönünk. A programra nemcsak a ­vármegyéből, hanem a határainkon túlról is érkeznek értelmi és egyéb fogyatékossággal élők. Erre a napra előzetesen 3102-en regisztráltak, érkeznek óvodákból, általános iskolákból és bentlakásos intézményekből egyaránt – tudtuk meg Hankóné Tóth Olgától.

Állandó figyelem

Anda István Nyírtétről hozta el hétesztendős kisfiát, Iván Lariont.

– A fiam Down-szindrómás, először vagyunk vele itt. A baktalórántházi fejlesztőközpontba visszük, de azt még nem tudjuk, hogy ezután mi lesz vele, egy bizottság dönt majd róla. A gyermekünk minden percben figyelmet igényel, és mivel én dolgozom, az ellátása, gondozása terén a feleségemre hárul nagyon sok feladat – tette hozzá István, majd a kisfiával együtt végigjárták az állatparkot, s találkoztak a népszerű SóstóZoo lakóival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában