Nyíregyháza

2023.09.26. 17:30

Titkok és fortélyok a „boszorkánykonyhából”

A pék-cukrász, az édességkészítő, valamint a sütő- és cukrászipari technikus szakma rejtelmeibe nyerhettek bepillantást a nyolcadikosok kedden a Westsikben.

Szon.hu

Titkok és fortélyok a „boszorkánykonyhából”

Fotó: Dodó Ferenc

Mézeskalácsot díszítettek, bonbont és pohárkrémet készítettek, sőt, még kalácsot is fontak a nyolcadikosok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pályaorientációs programsorozatának harmadik vármegyei állomásán, az Északi Agrárszakképzési Centrum Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola jósavárosi tanüzemeiben.
– A pályaorientációs nap tájékoztatóval kezdődött, röviden bemutattam iskolánkat, felvázoltam a hároméves szakmai és az ötéves technikumi képzés legfőbb tudnivalóit. A Vela Kft. a duális partnerünk, Kondrát Róbert, a Vela Pékség üzemvezetője is a vendégünk volt. A gyerekek kisebb csoportokban megnézhetik a tartósító és a vendéglátó-ipari kabinetünket, a laboratóriumunkat, a tornateremben pedig játékos sportvetélkedővel várjuk őket – ismertette a délelőtti menetrendet dr. Rubi Ferenc igazgató.

Színek, illatok, ízek

Az élelmiszer-vizsgálati laborban színes folyadékokkal teli lombikok és kémcsövek fogadták a gyerekeket.
– Érzékszervi vizsgálatot végeznek, az gyakran használt aromákat – citrom, levendula, teafaolaj,  narancs – kell a színük és az illatuk alapján felismerniük – magyarázta Páy Zsuzsanna oktató. Megjegyezte: a tapasztalat azt mutatja, hogy minél több érzékszervét kötik le a gyerekeknek, annál szívesebben vesznek részt a gyakorlatban. Szívesen csinálnak olyasmit, aminek az eredményét rögtön látják, a sikerélmény, ahogy a kíváncsiság is, motiválja őket. Flórián volt erre az élő példa, a fiú szinte elbűvölve csepegtette a zöld folyadékot a széles szájú üvegedénybe. Közben elárulta: meggyűlik a baja a matekkal, ezért szeretne olyan iskolát választani, ahol kevésbé hangsúlyos a mumus-tantárgy.
Furmán Ágnes oktató vezetésével linzerkarikát tölthettek és porcukrozhattak, valamint bonbont és marcipánfigurákat készíthettek a diákok a vendéglátó-ipari kabinetben. Az alkotásokat természetesen elfogyasztották, így nem meglepő, hogy ez volt a legnépszerűbb állomása a látogatásnak.
– Azt már tudom, melyik középiskolát jelölöm meg az első helyen, de szeretném magam bebiztosítani arra az esetre, ha valami miatt nem vennének fel – árulta el Pápai Botond András. A nyíregyházi Bem József Általános Iskola végzősét vonzza a pénzügyi vonal, de mint azt elmondta, a kreativitásának is szívesen teret engedne például egy asztalos- vagy cukrászműhelyben.

Glazúrozás, rágcsálás

A pályaorientációs nap következő állomása a Jósaváros volt. A pék-cukrász tanüzemben Pásztorné Barta Tünde mestercukrász irányításával dolgoztak a gyerekek.
– A már előkészített glazúrral mézeskalácsot díszítenek, és kétféle marcipánbonbont kóstolhatnak, egy étcsokoládéval spriccelt pisztáciásat, illetve egy rubicsokival és színes cukorkával díszített ribizkéset – a szakember még be sem fejezte a mondatot, amikor megérkezett az első turnus. A fiatalok izgatottan vetették bele magukat a glazúrozásba, közben meg-megrágcsálták a kalácsok sarkát. Egyikük megjegyezte: náluk ez a karácsonyi menü része, de eddig soha nem segített a díszítésben, ezután azonban biztosan együtt csinálja majd az anyukájával.
Két ajtóval arrébb pohárkrém készült tejszínhab koronával, a foglalkozás végén beálló csend pedig arról árulkodott, hogy mindenkinek ízlett az édesség...
A Móricz-iskola nyolcadikosa, Kresztyankó Viktória ugyan nem a szakképzésben folytatja a tanulmányait – a kislány sebész szeretne lenni –, de úgy gondolja, jó alternatíva azoknak, akiknek még nincsenek konkrét terveik.
– Semmivel sem ér kevesebbet egy pék munkája, mint egy orvosé. Ez is egy olyan szakma, amire mindig szükség lesz.

Nem kell rögtön dönteniük a jövőjükről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú évek óta szervez őszi pályaorientációs napokat az Agrárminisztérium fenntartásában működő iskolákban. A mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari szakmákat ismerhetik meg a nyolcadik osztályos diákok, akik ellátogathatnak az adott szakma gyakorlati képzőhelyeire, az intézmények tangazdaságaiba, -műhelyeibe, és feltehetik kérdéseiket az oktatóknak, gazdálkodóknak. Az Északi Agrár­szakképzési Centrumhoz négy vármegye összesen tíz képzőintézete tartozik. Szabolcs-Szatmár-Beregben a nyíregyházi Lippaiban és Westsikben, valamint a mátészalkai Barossban már megtartották az iskolába csalogató rendezvényt, a baktalórántházi Vay kapuit pedig csütörtökön tárják ki a továbbtanulás előtt álló fiatalok előtt – tudtuk meg Erdei-Nagy Ibolyától. A centrum marketingreferense hangsúlyozta: az agrárszakképző iskolák diákjai az első évben az intézményben oktatott szakmák mindegyikébe belekóstolnak. A tanév végi ágazati vizsgájuk után kell dönteniük arról, hogy a következő esztendőtől melyik szakmában szeretnének elmélyülni és milyen képzettséget akarnak szerezni. A továbbtanulás előtt álló gyerekeknek azt is fontos tudniuk, hogy a szakképző iskolákban az első, technikumban a második év után a gyakorlóhelyeken végzett munkájuk után bér jellegű juttatást kapnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában