Óriástök

2023.10.05. 11:30

A csodájára járnak a gyulaházi óriástöknek

A csodájára járnak a 4 mázsás Szabolcsi Bicskás Djangónak.

L. Tóth Lajos

Martonvásárra csábították az ország legnagyobb tökjeit. A versenyzők tizenöt hatalmasra nőtt tökkel érkeztek a szélrózsa minden irányából. Kókai Tibor gigantikus növénye állhatott fel a virtuális dobogó legfelső fokára: 851 kilót nyomott a mérlegeléskor.

Szabolcs-Szatmár-Beregből Kötél Róbert és felesége, Szimonetta vitték el a 405 kilós Szabolcsi Bicskás Djangót.

Kötél Róbert és a 4 mázsás Szabolcsi Bicskás Django
Forrás: Kötél Róbertné archívuma

- A férjem és én közösen termesztettük az óriástököt. A férjem agrármérnökként a tápanyagutánpótlásért és öntözési rendszerért felelt, én pedig növényorvosként a növényvédelmét irányítottam, és én voltam a „méhecske” is, aki porozta a virágot – mondta érdeklődésünkre Kötél Róbertné. – Az előző két évben már termesztettünk nagyobb tököket (azok 100-150 kilósak voltak), az idén gondoltuk azt, hogy szeretnénk részt venni az óriástökmérő-versenyen, így ehhez mérten választottuk ki a fajtát és terveztük meg a termesztés technológiáját.

Kötélék gyulaházi kertjében nőtté ekkorára a tök. De mi ihlette a névadást?

- A baráti társasággal sokat tanakodtunk a néven: hogyan tudnánk valami frappáns és mégis olyan nevet adni neki, ami a vármegyére is utal? Így jött az ötlet, hogy a pestiek a szabolcsiakat bicskásnak becézik. Mivel a tök akkora területet elfoglalt a kertünkből, hogy szinte már-már elszabadult, ezért jött a film címéből a Django.

Nem volt egyszerű a Szabolcsi Bicskás Django szállítása.

– A rakodásban a gyulaházi lakosok nagyon segítőkésznek bizonyultak, amit ezúton is köszönünk nekik. Egy kitológémes New holland géppel emeltük fel a tököt, és miután raklapra helyeztük, egy kisteherautóba tettük be. A tök kiállításában az önkormányzat nyújtott segítséget, ezt Bardi Béla polgármesternek köszönjük. Lehet, furcsán hangzik, de tökpálinka készül belőle.

Aki nem hiszi, hogy van ilyen, ezen a héten a gyulaházi Millennium étterem mellett megtekintheti az óriástököt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában