Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.10.22. 11:30

Az éttermi kultúránk része a borravaló

Egyes országokban sértő, míg máshol kifejezetten elvárt borravalóval megköszönni a vendéglátást.

Miklós István

A borravaló és a szervizdíj közös vonása, hogy az éttermi dolgozók munkáját köszönhetjük meg velük

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

– A magyarok szívesen adnak borravalót, benne van az éttermi kultúránkban, s általában a végösszeg 10 százalékát teszi ki ez az összeg. Érdekes, de még a szervizdíjat felszámító éttermekben is jellemző, hogy a vendégek adnak borravalót a kollégáknak, amennyiben a felszolgáló nagyon figyelmes, esetleg valami pluszt kap tőle a vendég – tudatta Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke, a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia Központ tulajdonosa, aki azt is elárulta, a nyugat-európai vendégekre kevésbé jellemző ez a hozzáállás. 

Eltérő a kultúra 

– A borravalót mindig készpénzben adják, és bár bankkártyás fizetés esetén is meg lehet oldani, ez kevésbé megszokott. Az éttermi kultúra rendkívül eltérő a világ egyes tájain: míg Európában bevett szokás borravalót adni, addig például Japánban kifejezetten sértő szokás. Az Egyesült Államok is érdekes véglet, hiszen ott a számla 20–25 százalékát kitevő borravalót is adnak a vendégek, ráadásul ez egy elvárt magatartás – engedett betekintést a nemzetközi trendekbe Krivács András. 
A borravaló és a szervizdíj közös vonása, hogy az éttermi dolgozók munkáját köszönhetjük meg velük, ám sajnos előfordul, hogy sem a szakácsok, sem a felszolgálók nem látnak ebből egy fillért sem. 
A nyíregyházi születésű Bauer Péter jó párszor megtapasztalta ezt, amikor néhány éve a Balaton partján dolgozott egy étteremben. Mint mondta, a kedves kiszolgálás és a mosoly a pincérek alapeszköztárába kellene hogy tartozzon, ám ezt sokszor hiába honorálták a vendégek. 

Zsebre tette a jutalmat 

– Egy kisebb étteremben dolgoztam néhány éve. Forró nyár, rengeteg hazai és külföldi turista, úgy vélem, minden adott volt ahhoz, hogy a munkáltatóm sikeres szezont zárhasson. A szakácsunk nagyon fiatal volt, de már akkor is látszott, hogy született zseni, a legalapvetőbb ételeket is úgy készítette, hogy az emberek rajongtak érte. Hamar híre ment, milyen finomak nálunk a fogások, jöttek is a vendégek szép számmal, a korábbi kettő helyett már négyen dolgoztunk felszolgálóként. A teraszt felosztottuk egymás közt, így mindenkire maximum négy asztal jutott. Álltuk a sarat a legnagyobb forgalom közepette is, ám hiába nyújtottuk a maximumot a vendégeknek, borravalót egy forintot sem láttunk. Hiába voltak meg ugyanis mindenkinek a maga asztalai, fizetni csak a főnöknél lehetett. Ez korántsem volt egy hatékony módszer, sokszor kellett várniuk az embereknek, hogy rendezhessék a számlát, ám az igazi sokk csak ezután jött: kiderült, hogy a vendégek többször is adtak nekünk borravalót, de ezt a fentebb említettek miatt csak a tulajdonos kezébe adhatták, aki aztán később „elfelejtette” nekünk továbbadni – osztotta meg történetét Bauer Péter. 
Az egykori pincér azt is elmondta, volt olyan eset, amikor a vendég meg is kérdezte tőle, megkapta-e a kiváló kiszolgálásért járó jutalmat, amit az imént adott oda az étterem tulajdonosának. 

Korán jött a „záróra” 

– Ez nagyon kellemetlen szituáció volt, nyilván nem kaptam egy fillért sem, de mit gondolna a vendég, ha közölném vele, hogy a főnök minden forint borravalót zsebre tesz? Később persze szóvá tettük mindezt, akkor az volt a válasz, hogy a bankkártyás fizetések esetében nem megoldható a borravaló, márpedig a vendégek nagy része úgy fizet. Ebből persze egy szó sem volt igaz, erre is megvan az eljárás, de arra már nem kaptunk választ, hogy a készpénzes borravalókkal mi történt. Ez a hozzáállás később újabb problémákhoz vezetett, s odáig fajult, hogy hiába a nagy éttermeket megjárt profi pincérek és a zseniális szakács, a vendéglátóegység a nyár vége előtt bezárta a kapuit. A sok rossz tapasztalat és a koronavírus-járvány miatt én is elhagytam a pályát, annak viszont nagyon örülök, hogy az akkori szakácsunk ma már Siófok egyik neves éttermében dolgozik.
Míg Európában bevett szokás borravalót adni, addig például Japánban kifejezetten sértő Krivács András

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában