Nyíregyháza

2023.10.27. 17:39

Érdekes barangolás a kulisszák mögött

A Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ is csatlakozott az ország legnagyobb energiaipari eseményéhez.

Miklós István

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és csatlakozó partnerei az idén már negyedik alkalommal rendezték meg az ország legnagyobb energiaipari eseményét, az Erőművek Éjszakáját. Az október 27-ei rendezvénysorozathoz országszerte mintegy 70 érdekes helyszínen várták a látogatókat.
Az érdeklődők betekinthetnek az erőművek és a fűtőművek munkájának kulisszatitkaiba, megismerhették a komplex energiatermelő berendezések működését, de azt is megtudhatták, hogy a megtermelt villamos- és hőenergia hogyan jut el a felhasználókhoz.

Több vármegyei helyszín

Az Erőművek Éjszakája helyszínei között hulladékfeldolgozással foglakozó üzemek is voltak, ahol az érdeklődők megtudhatták, hogyan lesz a szemétből újrafelhasználható, esetleg energetikailag ismét hasznosítható alapanyag. Emellett a szakemberek arról is tájékoztattak, miért fontos a szemét otthoni szelektálása. Vármegyénkben is több helyszínen várták a látogatókat, akik megtekinthették az ország második legnagyobb vízerőművét, a Tiszalöki Vízerőművet, a 122 éves Nyíregyházi Erőművet, továbbá a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ működését.
Az ÉAK Nonprofit Kft. hulladékkezelő központjának működésébe mi is beleshettünk, bár a rendkívül esős időjárás miatt nem volt lehetőség bejárni az egész területet, a komplexum így is tartogatott érdekességeket a laikus látogatók számára.
Oláh Barnabás, a hulladékkezelő központ telephelyvezetője mutatta be azt az automatizált válogatórendszert, melynek köszönhetően a beérkező hulladékból újra hasznos alapanyagok lehetnek.

Jelentősen nőtt a kapacitás

– Az időjárás miatt elsősorban a fedett területeket mutatjuk be a látogatóknak. Az idén épült meg az automata válogatógépsor, amivel jelentősen modernizálódott a vármegye szelektívhulladék-kezelése. Jelenleg a régi válogatósor is működik még, így a látogatók mind a kettőt megtekinthetik. Az előrelépést mutatja az is, hogy a régi rendszerben a három műszakos munkarend sem volt elegendő a beérkező hulladék feldolgozásához, míg az újban a kettő is elegendő lesz. Sokkal kevesebb emberre van szükség az automatizálás miatt – tudatta a telephelyvezető, aki a modern gépsor működésébe is betekintést engedett.

– A gépsorra elő- és utóválogató emberekre van szükség, ám a köztes folyamatokat gépek végzik. Az automatika felismeri, milyen anyagok vannak a futószalagon, és arra is képes, hogy a PET-palackokat szín szerint kiválogassa. Évente 12 ezer tonna szelektív hulladék érkezik a központba, ami óriási mennyiség, ám az új gépsor kapacitása két műszakban 16 ezer tonna, így hamarosan behozhatjuk a beruházás alatt felgyülemlett elmaradásunkat. Ha minden a tervek szerint alakul, két műszakra sem lesz szükség a stabil működéshez – tette hozzá Oláh Barnabás.
A hamarosan életbe lépő visszaváltási rendszer is változásokat hoz, az is lehet, hogy kevesebb hulladék érkezik majd a központba. A telephelyen azt is megtudtuk, a lakossági szelektív hulladékgyűjtőkbe gyakran nem belevaló dolgokat is bedobnak az emberek, ezért a válogatás kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy a szemétből haszonanyag válhasson.

Tudatosabban kell szelektálni

– Sajnos sok oda nem illő dologgal találkozunk a válogatás során, az emberek úgy gondolják, hogy a sárga kukába mindenféle műanyagot bele lehet dobni. Ezzel szemben ebben az edényben a műanyag és a papír csomagolóanyagot lehet gyűjteni. Az viszont nagy könnyebbség számunkra, hogy bár sok, nem ebbe az edénybe való hulladékkal találkozunk, ezek többnyire műanyagból készülnek, ennélfogva újrahasznosíthatók. Az lenne a legjobb, ha minél kevesebb szemét kerülne a hagyományos hulladéklerakókba, és tovább növekedne az újrahasznosított anyagok száma, amiket a „legrosszabb” esetben is energetikai célokra lehet használni – hangsúlyozta a telephelyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában