Rakamaz

2023.10.26. 18:00

Görögkatolikus bölcsőde épül Rakamazon

A városban eddig egyetlen közintézmény sem volt egyházi fenntartásban.

Száraz Anita

Most még csak a munkagépek zaja hallatszik a rakamazi Akácfa utcán, valamivel több mint egy év múlva viszont már gyerekzsivaj tölti majd be a fáktól ölelt területet: a tervek szerint 2024 végére készül el az a görögkatolikus bölcsőde, aminek csütörtökön tették le az alapkövét. A Nyíregyházi Egyházmegye európai uniós és hazai forrásból, összesen 720 millió forintból építi meg a 48 férőhelyes bölcsődét, ami hiánypótló beruházás, hiszen a városban ez lesz az első olyan közintézmény, ahol a görögkatolikus vallás és hagyományok tisztelete a mindennapi élet részévé válik.
Az új bölcsőde építésével az egyházmegye olyan környezetet teremt a kisgyermekek számára, ahol a szülők biztonságban, hitbéli meggyőződésükhöz igazodó környezetben tudhatják gyermekeiket, amíg ők visszatérnek a munka világába.

Erőt adott másoknak

A csütörtöki alapkőletételen elhangzott: a görögkatolikusok 2017 decemberében új kápolnát avattak Rakamazon. Szocska A. Ábel megyéspüspök akkor még kormányzóként szentelte meg az oltárt,  ahol elhelyezték Boldog Gojdics Pál eperjesi püspök vértanú, bazilita szerzetes ereklyéjét. A kormányzó Gojdics Pállal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Törékeny fiúcska volt, gyenge ember, de a Jóisten Szentlelke erős lelkű emberré tette őt.” Szocska A. Ábel a szerzetes szerénységéről és egyszerűségéről szóló történetekkel, majd a törékenységéről elmélkedve egy párhuzamra hívta fel a figyelmet, és azt mondta: „Krisztus is törékeny emberként, gyermekként jött közénk, de a Szentlélek által megerősítve másoknak is erőt adott”.

A családokat segítik

– Rakamaz történelmében fontos ez a nap, hiszen egyetlen közintézmény sincs egyházi fenntartásban – mondta a térség országgyűlési képviselője, dr. Vinnai Győző és hozzátette: a kormány azzal, hogy bölcsődék építését segíti, a családokat támogatja.

– A munka, otthon, család  nemcsak szlogen. Mindenki számára az a legfontosabb, hogy tudjon hol lakni, legyen munkája, és ahol él, működjön bölcsőde, óvoda, iskola – mi ezért dolgozunk. A választókerületemhez tartozó településeken 12 bölcsőde épül vagy épült már meg, mert fontos, hogy az édesanyák, ha szeretnék, minél előbb visszatérhessenek a munka világába. A magyar családtámogatási rendszer kiemelkedő: a nemzeti jövedelem 5 százalékát fordítjuk erre a célra – emelte ki az országgyűlési képviselő.

A múltunk, a jelenünk, a jövőnk

– Hosszú út vezetett idáig: az elképzeléseket már két éve egyeztette velünk a Nyíregyházi Egyházmegye, jövő év végén pedig a kicsik birtokba vehetik az új, modern épületet – mondta Rakamaz polgármestere, Bodnár László, aki szerint a bölcsőde megépítéséhez szükség volt arra is, hogy a görögkatolikus szülők ezt igényként fogalmazzák meg. – Bővül az intézményhálózatunk, a beruházás, ami 12 új munkahelyet is teremt, növeli a város népességmegtartó erejét, és erősíti térségi szerepét – tette hozzá.

– Jézus Krisztus a múltunk, a jelenünk és a jövőnk,  minden őáltala és őérte teremtetett – fogalmazott Gánicz Endre főhelynök. – A tanításai alapján élünk, s a halálával kaptunk lehetőséget az örök életre. Az életét iránymutatónak tekintjük, a tetteiből kiindulva igyekszünk a jövőbe tekinteni, az isteni szeretet pedig a jelenben nyilvánul meg. Az üdvösség felé vezet bennünket, és bízunk abban, hogy ha a bölcsődét majd lelki tartalommal is megtöltik, az idejáró gyerekek, a szüleik és az itt dolgozók is hitet tesznek majd Jézus Krisztus mellett – mondta a Nyíregyházi Egyházmegye főhelynöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában