Nyíregyháza

2023.10.29. 10:30

Márton-napi vigasságok a múzeumfaluban

November 11-én rendezik meg a skanzen nagymúltú évadzáró vigasságát.

Szon.hu

Fotó: Gazdag Mihály

A 9.30 órai kapunyitás után libazsíros kenyérrel fogadják a látogatókat, akik „Márton poharával” is koccinthatnak, a poharakba természetesen már az idei esztendő újborait töltik.
10 órától az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézmény „Így tedd rá!” csoportja és a Szabolcs Néptáncegyüttes Aprókák Tánccsoportja közösen mutatja be a „Gyertek haza libuskáim…” című műsort, ezt követően pedig a táncos lábú ovisok táncházba hívják a közönséget. 
Ellátogat Fabók Mancsi Bábszínháza is a Múzeumfaluba, a remek előadásukat 11 órakor láthatja a nagyérdemű a faluközpontban a színpadon. 
12 órakor a Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti tagozatának néptáncos növendékei megmutatják, hogy milyen lehetett egy igazi táncmulatság abban az időben, amikor az emberek az ünnepeket, a jeles napokat tánccal pecsételték meg, bálokat, mulatságokat tartottak. 
A Batyu Színház előadása 13 órakor kezdődik, kiderül, hogy Beatrix, Mátyás király gyönyörű felesége, vajon milyen libás finomsággal kedveskedett egykoron egyetlen urának.

Természetesen nem maradhat el a libaszépségverseny sem.

 A látogatók szavazataikkal döntik el, hogy mely nevezett liba a legszebb. A „versenyző libákat” 14 órakor vonultatják fel és mutatják be a faluközpontban. 14.30-kor pedig az eredményhirdetésen megtudhatjuk, hogy ki nyerte a libaszépségversenyt. A versenyző és a gazdája nem marad ajándék nélkül.
A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend jóvoltából a libaságok, vagyis a libás fogások az idén sem hiányozhatnak a múzeumfaluból, de a falu kemencéjében sült finomságokat és gyógyteát is kóstolhatnak a látogatók.

A csarodai paplak cserépkályhájának melege mellett lúdtollas betűvetésre hívják a látogatókat, a tiszodobi ház első szobájában hímezhetnek, a gyertyamártó műhelyben lámpást készíthetnek, a kállósemjéni ház hátsó szobájában pedig magvakból készíthetnek képet a kézműveskedni vágyók. A család apraja-nagyja próbára teheti tudását egy Márton-napi kódfejtő játékban. Ebben az évben utoljára forog a kosaras körhinta, de lesz még falusi vásár, szívmelengető forró italok sokasága a kocsmában a Lenka Műhely jóvoltából, illetve kovács- és kádár bemutató, valamint a tokaji Paulay Borház is várja az érdeklődőket.


Fotó: KM-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában