Szabolcs-Szatmár-Bereg

2023.11.06. 14:00

A körülmények szerencsés összjátéka

Többször is látható volt már hazánk egén a sarki fény, de még soha nem volt ennyire erős. 

Miklós István

Forrás: Fotó: Időkép Facebook-oldala, Fonyódliget webkamera

Az idén már tizedik alkalommal tűnt fel hazánk egén a sarki fény, ami az ország nagy részén, így megyénk több pontján is látható volt. Az Időkép szerint bár nem ez volt az első alkalom, amikor nálunk is láthatóvá vált a jelenség, sosem volt még ennyire erős és csodás.
És hogy mi az oka annak, hogy e különleges, általában a sarkkörökön észlelhető látványosságnak a vármegyénkben is tanúi lehettünk? Erről kérdeztük dr. Tarján Péter fizikust, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai docensét.

Ritka, de lehetséges

A fizikus elmondta: a sarki fény a Napból érkező töltött részecskék hatására alakul ki a légkörben.

– A töltött részecskéket a Föld mágneses tere eltereli, így főként a sarkkörök környékére érkeznek. Amikor a légkörben ütköznek az ott található molekulákkal, akkor magasabb energiájú állapotba kerülnek. A már gerjesztett részecskék, miközben leesnek a légkörből, fényt bocsátanak ki, ekkor alakul ki ez a rendkívül látványos jelenség – mutatta be a sarki fény létrejöttének menetét dr. Tarján Péter. A szakember azt is elárulta, bizonyos esetekben a sarkköröktől távol is megcsodálhatjuk a sarki fényt.
– A körülmények szerencsés összjátéka kell mindehhez. Kicsit pontosabban: ha nagyobb a töltött részecskék száma, esetleg valamiért a légkörben magasabban alakul ki a sarki fény, akkor az alacsonyabb szélességi körökön, például hazánkban is látható a jelenség – tudtuk meg dr. Tarján Pétertől.

Forrás: Fotó: Nyíregyen Hallottam, Kövér Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában