Nyíregyháza

2023.11.25. 15:42

Diplomadíj az építészeknél

A zsűri ezúttal első díjat nem adott ki, a benyújtott pályázatok megosztott második helyezésben részesültek.

Szon.hu

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Váregyei Területi Építész Kamara őszi rendezvénysorozatát a VI. Plan-net.hu Településfejlesztési Konferenciával kezdte, amelynek pozitív volt a visszhangjai a szakmai berkekben. Ezt követően közösségkovácsoló kiránduláson vehettek részt az érdeklődők, majd kihirdették a „Diplomadíj 2023” pályázat eredményét.
– A hagyományosan szabolcs-szatmár-beregi kötődésű fiatal diplomásoknak meghirdetett pályázatra érkezett pályaműveket a kamara elnökségéből választott zsűri Berzeviczy László elnökségi tag elnökletével, Szabolcsiné Rezsőfi Ágnes és Szatmári István építészek közreműködésével bírálta el. Ezúttal első díjat nem adtak ki, a benyújtott pályázatok megosztott második helyezésben részesültek – közölte Végh József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Építész Kamara elnöke, majd fellebbentette a fátylat a kitüntetettekről: – Az egyik díjazott Mátrai Balázs Sándor, a Pécsi Tudományegyetem építész mesterképzési szakán végzett okleveles építész, aki aktuális megyei témát választva a „Sóstói Szabadidő Központ – Egykori úttörőtábor rehabilitációja Nyíregyháza-Sóstón” című diplomatervével érdemelte ki az elismerést. A másik díjazott Kohán-Piskóti Dóra, aki az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar építész mesterképzési szakán szerzett diplomát és az „Erdei Iskola és kilátó a Gúthi-erdőben” című diplomatervét nyújtotta be sikeresen a pályázatra.
A diplomadíjak átadását követően műhelybeszélgetésre került sor, melynek keretében Kulcsár Attila DLA, Ybl-díjas építész Válogatás Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye modern építészetéből - Templomok címmel osztotta meg gondolatait a hallgatósággal, válogatva a nemrégiben megjelent, a vármegye és Nyíregyháza modern építészetét feldolgozó könyveinek tematikus részeiből.
A kamara következő, november végi rendezvénye egy műhelybeszélgetés lesz Kovács Csaba Ybl- és Pro Architectura díjas építésszel, a címe: Talált tárgy - Talált ház - Reuse architecture - saját válaszok és inspiráló példák.
– A rendezvénysorozatunk évzáró programja december 15-én esedékes rendhagyó témában, ezúttal az északi szomszédvár, Miskolc építészetére koncentrálva. Tavaly jelent meg a Sulyok Miklós és Bán András szerzőpáros által jegyzett, A Miskolci Építész Műhely című múltidéző, de a mai napig tanulságokkal szolgáló könyv, melynek bemutatójára, áttekintésére Sulyok Miklós társszerző közreműködésével kerül sor – fűzte hozzá Végh József, aki moderálja a rendezvényt. Ekkor hirdetik ki Az Év épülete 2023 vármegyei pályázat eredményét, illetve visszatkintenek az egész éves kamarai munkára.
Az őszi kamarai rendezvények színhelye a kamara költözése miatt a régi-új, jól bevált helyszín, a PRIMOM Vállalkozói Inkubátorház, ahol a kamara tagjai mellett korlátozott számban más szakmai érdeklődőket is szívesen látnak, a további részletek a kamara www.szab-mek.hu című honlapján találhatók.

LTL

Kép: Végh József gratulált Mátrai Balázs Sándornak | Fotó: kamara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában