Tiszadob

2023.11.04. 09:26

Összeköti őket az Andrássyak emléke

Felvidéki vendégek érkeznek ma, 2023. november 4-én Tiszadobra, illetve vármegyénkbe, s a küldöttségnek több célja is van: először is szeretnének szorosabb kapcsolatot Tiszadob és Tőketerebes között, ugyanis mindkét településen található Andrássy-kastély, másrészt szeretnék leróni kegyeletüket a tarpai temetőben Bajcsy-Zsilinszky Endre sírjánál.

Szon.hu

Fotó: Istvan Wisnovszky

A magyar antifasiszta mozgalom hősének és mártírjának, Bajcsy-Zsilinszky Endrének az emlékét mind a mai napig ápolja a Kelet Népe Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesület és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottsága vármegyei szervezete. Mint ismert, az 1944. december 24-én Sopronkőhidán kivégzett politikus több éven keresztül a tarpai kerület országgyűlési képviselője volt, s örök nyugodalmat is a Bereg vármegyei település temetőjében talált.
A honatya emlékét ápoló szervezetek meghívására érkezik november 4-én  vármegyénkbe a Szlovák Fasisztaellenes Harcosok Szövetsége és a szövetség Tőketerebesi Területi Bizottságának küldöttsége.  A látogatás célja, hogy a felvidéki vendégek megismerkedjenek  Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye hagyományaival és antifasiszta értékeivel, valamint tárgyaljanak a további együttműködési lehetőségekről.
Tiszadobon a delegációt Bán György polgármester fogadja, aki be is mutatja a települést. A tájékoztató után a vendégek megtekintik a község nevezetességeit, így az  Andrássy-kastélyt is. A küldöttség tőketerebesi tagjai együttműködést szeretnének kialakítani az Andrássy-hagyaték tiszadobi és felvidéki ápolói között.
A küldöttség november 5-én tovább utazik Nyírbátorba és Tarpára.

Kép: A tiszadobi Andrássy-kastély | Fotó: KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában