Jegyzet

2023.12.31. 11:01

A csontgolyó nem segít

Nyéki Zsolt

Szegény, aki már ígérni sem tud – tartja a mondás, de érvényes ez a fogadalomtételnél is. A szent elhatározások napjait éljük, és üres lelki tárházzal szembesül, aki pontosan látva hiányosságait, gondjait, bajait, még halvány kísérletet sem tesz a megoldásukra. Csak várja a csodát, a valahonnan majd elinduló változást. Mindenki szeretne például több pénzt keresni attól, mint ami éppen megjelenik havonta a bankszámláján. Ez gyorsan megduplázható mondjuk a kaszinóban, csak fel kell tenni a pirosra vagy a feketére, aztán elég szuggerálni a csontgolyót, hogy jó színre pottyanjon – mert ha mellé pattan, akkor bizony laza eleganciával úszik el egy hónap munkájának az eredménye.  

Aki ettől komolyabb alapokra akarja helyezni a boldogulását, belátja, hogy vagy többet, keményebben dolgozik, vagy új tudással, képességekkel vértezi fel magát, amelyek jobb pozícióba emelik a munkahelyén, a munkaerő piacán. Ez viszont nem megy befektetés nélkül. Melózni, tanulni kell, elvenni az időt a pihenéstől, szórakozástól, ami olyan áldozat, amely a „minőségi élet” híveinek még elvi szinten sem fér bele a hétköznapokba. Ennek hiányában marad az elégedetlenség, a világfájdalom, a meg nem értettség terhe, a maga csöndes lélekrombolásával. Épp úgy, mint a pironkodva cipelt súlyfeleslegnél, amin egy kis odafigyeléssel és mozgással gyorsan lehetne enyhíteni, de az utcán példák garmadáján látni, hogyan kerekedik az akaraterő fölé a „jól van az úgy” mentalitás, vagy az előnyös öltözködés, az „optikai tuning” széles tárháza. 

Ahogy az egyén közérzetét, úgy a szűkebb s tágabb környezetünk bajos dolgait sem lehet jobbá tenni az igazságok kimondása nélkül. A világ közepeként évezredekig létező Európában tragikus események igazolják, hogyan rendül meg néhány évtized alatt a közösség ereje, ha kikezdik a hagyományait, az évszázadok alatt kiérlelt értékendjét. Szembe kell nézni a haladónak, „progresszívnek” kikiáltott eszmék következményeivel, ha csak egy kicsit is szeretnénk olyan nyugalomban élni, mint amilyet szüleink, őseink teremtettek meg számunkra verítékkel, s ha kellett, vérrel is. A megszokott világunk súlyos gondokkal küzd, jó lenne ezeket magunk mögött hagyni a búcsúzó óévvel, de nem kell varázsgömb annak megjóslásához, hogy még sokáig munkát ad ez nekünk. Ráadásul nehezített, virtuális térbe terelt terepen, ahol a névtelen, vagy álnév mögé rejtőzött hírforrások, digitális fantomok gátolják a tájékozódást. Szerkesztőségünket ebben a küzdelemben majd’ nyolc évtized kötelez személyes felelősségre, az olvasók iránti tiszteletre az új évben is, amely legyen békés, boldog, sikeres és szerencsés minden Kedves Olvasónknak! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában