Nyíregyháza

2023.12.03. 20:00

Életmentést tanultak a Sóstó Zooban (fotók, videó)

A legnagyobb baj, ha nem teszünk semmit, mert akkor nem lesz esély a túlélésre.

Bednárik Mónika

Igazi nagyüzem volt szombaton a Nyíregyházi Állatparkban, ahol a látogatókat A nagy Mikulás-kalandra várták, s ekkor rendezte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház a családi napját. Mint Vitkai Éva sajtófőnök lapunknak elmondta, ez minden évben fontos eseményük, ezzel szeretné az intézménycsoport kifejezni, mennyire fontosak a munkatársaik. A családi nap a közösen eltöltött időre, pihenésre és kikapcsolódásra ad lehetőséget, így köszönik meg a dolgozók munkáját, a családtagok támogatását. A tagkórházakból több mint 3500-an regisztráltak a napra, és szerencsére az időjárás is kegyes volt szombaton.

Létfontosságú tudás

Mindeközben az igazgatóság épületének első emeletén komoly oktatást tartottak, két csoportban az állatpark 14 dolgozója tanulta az elsősegélynyújtás és újraélesztés alapjait.
Gulyás Dóra 28 éve dolgozik a Jósa András kórházban, egyetemi ápolóként, szakoktatóként fontos feladatnak tartja, hogy mindenki ismerje azokat a lépéseket, amelyekkel egy bajba jutott embertársának segíteni tud.

– A kórház nemcsak a gyógyításban, hanem a prevencióban, az oktatásban is részt vesz. Az elsősegélynyújtás, az újraélesztés mozzanatai gyermekként is elsajátíthatóak – mondta, majd lépésről lépésre bemutatta a Sóstó Zoo munkatársainak a legfontosabb lépéseket: mit mondjanak, amikor hívják a segélyhívót, hogyan helyezzék stabil oldalfekvésbe a sérültet, majd jött az újraélesztés: 30 mellkaskompresszió és két befúvás. A gyakorlat mindenkinek kötelező volt, s jó volt látni a résztvevők lelkesedését, érdeklődését.

Gulyás Dóra emlékeztetett rá, minden munkahelynek rendelkeznie kell elsősegélynyújtó munkatárssal, de mindenkinek a tőle elvárható módon tudnia kell ezeket az egyszerű, ám az életben maradáshoz létfontosságú lépéseket. 

– A skill-laborunk segítségével magas minőségű eszközökön oktathatjuk az embereket, keressenek minket – tanácsolta a szakember, aki kiemelte: merjünk és tudjunk segíteni! A legnagyobb baj, ha nem teszünk semmit, mert akkor nem lesz a túlélésre, a minőségi túlélésre esély – hangsúlyozta Gulyás Dóra, s hozzátette: ezt a tudást nem lehet elfelejteni, ám szükséges frissíteni.

A defibrillátort még nem kellett használni

– Közösségi helyszín, rekreációs lehetőség is egyben a Sóstó Zoo, ahol szeretnénk minél szélesebb rétegnek kikapcsolódást, feltöltődést nyújtani. Erős a társadalmi felelősségtudatunk, ami arra ösztönöz minket, hogy hasznos tevékenységeket is végezzünk, így jött ez a lehetőség, ami mindkét fél számára fontos – mondta dr. Papp Endre, az állatpark igazgatóhelyettese. – Sokan jelentkeztek, s első körben 14 munkatársunk sajátította el az alapszintű elsősegélynyújtást. Lesz folytatás, hogy minél többen részt vegyenek a képzésen. A parkban van defibrillátor, ami nemcsak itt, hanem a közvetlen környezetünkben is hatalmas segítséget nyújthat.

Megtudtuk, az évente félmillió látogatót fogadó állatparkban a készüléket még nem kellett használniuk, de elsősegélynyújtásra már volt szükség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában