Zajta

2023.12.04. 07:00

Hálásak Petőfi Sándornak

A költő az útilevelekben külön is megemlékezett Zajtáról és Peleskéről.

M. Magyar László

Petőfi Sándorra emlékeztek az elmúlt szombaton, november 25-én Zajtán és a határ túloldalán található Nagypeleskén. Nemcsak felidézték az egyik legnagyobb magyar költő emlékét, de emléktáblát is avattak a tiszteletére. 

Csak kettőre emlékezett 

Az apropót minderre az adta, hogy a 200 évvel ezelőtt született irodalmár az 1847-ben írt útilevelekben megemlékezett erről a két településről. Sőt, úgy fogalmazott, hogy csak ez a két név jut az eszébe a sok közül: 

„Csekétől Szatmárig érdektelen falukon visz keresztül az út. Neveik sem jutnak eszembe, noha már több ízben jártam erre. Csak kettőre emlékszem, Zajta az egyik, a másik Peleske. Valahányszor átjöttem e falukon, megemlékezem a peleskei nótárius, Nagy-Zajtai Zajtay Istvánról és szerzőjéről, a régi jó Gvadányiról.” 
Mind a két emléktáblát a zajtai székhellyel működő Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület ajánlotta fel a települések számára. Mind a két táblán ugyanaz a szöveg szerepel, olvashatóak rajta az előbb idézett Petőfi-mondatok is. 

– A kulturális egyesületet az a cél vezette a két emléktábla felajánlásával, hogy egy újabb összekötő kapocs legyen az államhatár két oldalán található, egymástól elszakított települések között. A Petőfi 200 Emlékév lehetőséget adott arra, hogy büszkén hangsúlyozzuk: Petőfi Sándor is megemlékezett az útileveleiben név szerint erről a két községről – tájékoztatta szerkesztőségünket Husztiné Nagy Ágnes, a Zajta Község Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, a Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület művészeti vezetője. 

Dr. Tilki Attila, Huszti Róbert, Kosztya Zoltán és Béres Antal az emléktáblával
Fotó: Wachteinheim József

– Az ünnepségsorozat Zajtán kezdődött a római katolikus plébánia épületének utcafronti homlokzatán elhelyezett márványtábla leleplezésével, amit Zsákai Norbert református lelkész és Pallai Béla nagypeleskei parókus áldott meg. A régi iskola épületében folytatódott az ünnepség. Először Huszti Róbert, az egyesület elnöke foglalta össze az emléktábla állításának célját. Kiemelte, hogy milyen fontos egymáshoz közelebb hozni a mindössze néhány kilométerre fekvő, de egymástól országhatárral elválasztott településeket. 

Egyesülés szívben, lélekben 

– A megemlékezésen részt vett dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője. Beszédében többek között az emberek Petőfihez való viszonyát mutatta be a különböző életkorokban, illetve méltatta az egyesület tevékenységét, hangsúlyozva, hogy a támogatások olyan helyre kerülnek, ahol érdemi munka történik. Ünnepi beszédet mondott Béres Antal, a Partiumban található Lázári község polgármestere is, aki kiemelte: „Petőfi szellemisége által a két település újra egyesül szívben és lélekben.” Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere szintén az együttműködés kiszélesítésének és a schengeni határok megszűnése reményének adott hangot – tette hozzá Husztiné Nagy Ágnes. 

A zajtai ünnepségen közreműködött az egyesület énekkara is, a kórus megzenésített verseket énekelt. Gazdagította a programot Lengyel ­Anikó, aki az erre az alkalomra írt saját versét adta elő. A rendezvény a határon átkelve Nagypeleskén folytatódott hasonló forgatókönyv szerint. Nagypeleskén még köszöntőgondolatokat mondott Barabás Erika alpolgármester asszony, és műsorral kedveskedett a szárazbereki Lehajló Rozmaring Néptánc­csoport is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában