Máriapócs

2023.12.01. 15:51

Máriapócsot a hívők lelke építi

Dr. Nagy István agrárminiszter és Tánczos Barna szenátor is részt vett a városnapi ünnepségen.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Dodó Ferenc

Máriapócs várossá válásának harmincadik évfordulóját egy kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte a település önkormányzata. Ahogy arról beszámoltunk, Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök keresztszentelést tartott, melyen dr. Latorcai Csaba, a KDNP főtitkára, területfejlesztési miniszterhelyettes is részt vett.

A fiatalokért épült

Pénteken az Emmánuel zarándokközpontban folytatódtak a programok. Megnyílt dr. Vadász Mária „Emlék foszlányok” elnevezésű képzőművészeti kiállítása, de egy-egy standdal bemutatkoztak a vármegyei és a csíki régió kézművesei is. Az ünnepi köszöntők előtt a Máriapócsi Ékes Virágszál Napköziotthonos Óvoda fiataljai adtak elő színvonalas műsort.

– A közelmúltban egy miniszter városunkban járva megjegyezte viccesen, hogy a település belvárosi részéhez lassan egy új térkép kellene. És minden viccnek a fele igaz: a közelmúltban megújultak a középületek, a közművek, új kerékpárutak épültek. Minden beruházás a helyi fiatalokért épül, készül el, minden fejlesztésnek a központja az ember. Köszönöm mindenkinek, aki az elmúlt három évtizedben valamilyen szinten szolgálta a várost – üdvözölte a megjelenteket Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere.

Dr. Simon Miklós szerint a legfontosabb a múlt és a jövendő összekapcsolása, a generációk közti hídépítés.

– Itt állunk a várossá válás harmincadik évfordulóján. 1991-ben, II. János Pál pára látogatásakor még csak álmodtak az itteniek arról, hogy Máriapócs egyszer város lesz. Az itteniek hittek a fejlődésben, és akaratukat siker koronázta 1993-ban – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

A csoda Máriapócson maradt

Tánczos Barna, Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora kiemelte: a magyar egy összetartó nemzet, láthatatlan, hatalmas erő köti össze a magyarokat határon innen és túl.

– Az ilyen alkalmakkor bebizonyosodik, hogy mekkora összetartó erő lakozik bennünk, ezt az érzést tovább kell vinnünk, tovább kell örökítenünk gyermekeinkben, unokáinkban – emelte ki Tánczos Barna. Hozzátette, látja, hogy a máriapócsiak milyen szorgalmasak, ennek eredménye volt a várossá válás.

– Legyünk erős közösség, maradjunk barátok, és biztosíthatok mindenkit arról, hogy a csíki és a gyimesi területeken szeretettel várunk minden magyart és minden máriapócsit – emelte ki a politikus.

Dr. Nagy István is részt vett a pénteki ünnepségen. Az agárminiszter elmondta, jó így együtt lenni, jó együtt ünnepelni.

– Abban biztosak lehetünk, hogy Máriapócs tisztelete és szeretete mindenkiben jelen van, hiszen a város az ország egyik lelki központja. Máriapócs története össze fonódott a kereszténység történelmével – mondta az agárminiszter, aki felidézte a máriapócsi kegykép, illetve annak másolatának háromszori könnyezését.

– A csoda Máriapócson ­maradt, a csoda maga Máriapócs. Az elődök tudják, mennyi munka volt abban, hogy a település megkapja harminc éve a városi rangot. Utak, közösségi parkok, ­kerékpárutak épültek ezen időszak alatt, korszerűsödött a szennyvízhálózat, csak hogy néhány beruházást említsek. A mostani polgármester személye garancia arra, hogy ez a fejlődés tovább folytatódik. Máriapócs nem hasonlítható egyetlenegy másik magyar városhoz, mert ezt a várost a hívők a saját lelkükben építik – zárta köszöntőjét dr. Nagy István agrárminiszter, aki ­beszéde végén Papp Bertalan máriapócsi polgármestertől egy díszoklevelet vehetett át. Az ünnepi megszólalások után önkormányzati elis­meréseket adott át dr. ­Bodnár Zsuzsanna jegyző és Papp Bertalan településvezető – a díjazottak névsorát keretes anyagunkban olvashatják.

A kétnapos rendezvénysorozat az Ismerősök arcok koncertjével zárult.  

A díjazottak névsora

A város képviselő-testülete díszpolgári címben részesítette Szocska A. Ábelt, nyíregyházi megyéspüspököt a görögkatolikus egyház képviselőjeként Máriapócson végzett több évtizedes munkájáért. Máriapócsért emlékérmet vehetett át Imre Margit Ágota, Ruszinkó Jánosné, Kiss András, Kegye László és dr. Kiss Béla. Önkormányzati elismerést kapott Vincze Tiborné és Bukta Mihály, míg díszoklevelet vehetett át a pénteki ünnepségen Vona Éva, Kovács Richárd, ifj. Lőrincz Péter és Vonáné Pásztor Éva.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában