Baktalórántháza

2024.01.15. 15:49

Esélyt kapnak a változ(tat)ásra

A baktalórántházi szegregátumokban élők lehetőségeinek javítására nyertek támogatást.

Szon.hu

Közel 200 millió forintot fordíthat hátrányos helyzetű lakosai életminőségének javítására a baktalórántházi önkormányzat és a Kontaktus Egyesület. A projekt – melynek nyitórendezvénye hétfő délelőtt volt – a város három szegregátumában élő, alacsony iskolai végzettségű, szociális és anyagi gondokkal küzdő lakosainak felzárkóztatását segíti szemléletformálással, komplex szolgáltatásfejlesztéssel, a helyi közösség aktív részvételével – tudatta lapunkkal Nagy Lajos, Baktalórántháza polgármestere.

Mindent átfogó program

– Meg kell teremtenünk a társadalmi integráció feltételeit, s ehhez szükség van a projektben érintettek bevonására, minőségi közösségi, kulturális és vallási programokra – természetesen a szegregátumokban élők igényeihez igazítva. A projektben szociális munkások is részt vesznek, egyéni – szükség esetén családi – fejlesztési tervet készítenek kétszáz érintettre, egészen az első mérföldkőig. A tervek elemeinek teljesítését monitorozzák, és legalább háromhavonta felülvizsgálják. A szakmai megvalósítók, döntéshozók, intézményvezetők részére felkészítő és motivációs tréninget szervezünk, ami erősíti a közös munkát. A vármegyei foglalkoztatási paktumokkal együttműködve többek között képzésekkel növeljük az alacsony iskolai végzettségűek és állástalanok foglalkoztathatóságát, segítjük a munkaerő-piaci beilleszkedésüket – sorolta a városvezető. Nagy Lajos hozzátette: az egészségfejlesztés is a célok között szerepel.

– Interaktív programokkal szeretnénk a szegregátumokban élők egészség- és környezettudatosságát erősíteni: prevenciós, mentálhigiénés témákban szólítjuk meg őket, valamint általános állapotfelmérés is vár rájuk. Előadásokat tartunk a közbiztonság javítására, a bűnelkövetés visszaszorításra, elsősorban az áldozattá válás megelőzése és az elkövetővé válás elkerülése érdekében. Reményeink szerint mindez hosszú távon hozzájárul a bűncselekmények számának visszaszorításához – ismertette a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában