Nyíregyháza

2024.01.13. 13:04

Kölcseysek Szegeden, a Nobel-díjasok városában

Szon.hu

Izgalmas élményben volt része a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak, amikor eljutottak Szegedre, a biológiai kutatások fellegvárába. A Nemzeti Tudósképző Akadémia által több éve megrendezett, Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóján (XXI.) vehettek részt. Az NTA megyei központja által szervezett előadásokon és gyakorlatokon való aktív részvételért részesültek, ebben a nem mindennapi lehetőségben.

A három napos angolnyelvű konferencián bepillantást nyerhettek a Szent-Györgyi programba. Kutató egyetemisták, az őket mentoráló oktatók és Nobel-díjas tudósok kutatómunkáiba nyertek bepillantást. Életre szóló élmény volt számukra élőben látni két Nobel-díjas kutatót, Randy Wayne Schekman (2013), amerikai sejtbiológust, Thomas Christian Südhof (2013), német biokémikust és két szintén neves kutatót, Ole Holger Petersen dán kutató professzort és Sahin-Tóth Miklós, a Californiai egyetem kutató professzorát. Az előadásokon kívül megtekintették az orvosi egyetem kutató laborjait, kötetlen beszélgetést folytattak a Szent-Györgyi hallgatókkal. Kívülről láthatták Szent-Györgyi Albert egykori szobáját, a Dóm-tér 8. szám alatt, amelyet tavaly modern kutatási eszközökkel felszerelve, Karikó Katalin, Nobel-díjas kutatónknak adtak át. Büszkeség volt számukra, hogy egy volt Kölcseys kutató laboratóriuma pár méterre van e neves helyszíntől. Dr. Mosolygó Tímea - aki jelenleg a Szegedi Tudományegyetem oktatója, emellett a Magyar Mikrobiológiai Társaság és Immunbiológia Intézet tagja- szerényen és részletesen mesélt az egyetemi életről, a kutatásáról. Megerősítette a diákokat a továbbtanulási szándékukban, amit szorgos, kitartó munkával elérhetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában