Csenger

2024.01.04. 10:44

Megújult a Petőfi-szobor Csengerben

Bíró Lajos szobrászművész és kollégái szakszerű munkát végeztek.

Szon.hu

A Petőfi-mellszobor bekerült a csengeri iskola udvarára

Fotó: Kákos Dávid

A Makovecz Imre Általános Iskola udvarán álló Petőfi-mellszobrot 1948-ban, a forradalom és szabadságharc akkor 100 éves évfordulójára állíttatta a település a város főterére. Az ezredfordulón a főtér arculata megváltozott: készült egy Szent István lovasszobor, a tér is felvette államalapító király nevét, a Petőfi-mellszobor pedig bekerült az iskola udvarára.
– A Sződy Szilárd által készített szobor az Izsó Miklós-féle híres ábrázolás alapján készült. A szoborhoz képest aránytalan betontalapzat az idők során megrepedezett és az alkotáson is meglátszódtak már az eltelt több mint 70 év viszontagságai – mondta Szabó János, a helytörténeti múzeum igazgatója. Hozzátette: – A csengeri képviselő testület Forján Zsolt polgármester vezetésével úgy döntött, hogy új, méltó formában újíttatja fel a szobrot, melyhez az anyagi segítséget a Nemzeti Kulturális Alap támogatása adta. A szobor konzerváláson, tisztításon és impregnáláson esett át, illetve teljesen új, hozzá méltó, az eredeti Izsó-szobor pillérét alapul vevő talapzat készült hozzá. Köszönet jár Bíró Lajos szobrászművésznek és kollégáinak a szakszerű és magas művészi színvonalú munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában