Fehérgyarmat, Ankara

2024.02.18. 06:16

Attila és Atilla találkozott Ankarában

Dr. Tilki Attila a magyar-török gazdasági és kereskedelmi vegyesbizottság első ülésén vett részt.

L. Tóth Lajos

Dr. Tilki Attila találkozott Atilla Korkmazoğluval, a Çelebi holding vezérigazgatójával is, a cég a Liszt Ferenc repülőtérről utazók számára is ismerős lehet

Forrás: dr. Tilki Attila archívuma

– Magyarország és az Európai Unió biztonságának szempontjából is kulcsszereplő ma Törökország, amely nélkül lehetetlen lenne a közösség előtt tornyosuló kihívások leküzdése - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ankarában. A tárcavezető a török kollégájával, Hakan Fidannal közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Magyarország és az Európai Unió biztonságának szempontjából Törökország nélkül lehetetlen lenne a közösség előtt tornyosuló kihívások leküzdése.

 

A fehérgyarmati illetőségű országgyűlési képviselő, dr. Tilki Attila, a Magyar-Török Baráti Csoport elnöke, 

a Türk Államok Szervezetén belül tanácsadói feladatokat ellátó Bölcsek Tanácsának tagja is részt vett a magyar-török gazdasági és kereskedelmi vegyesbizottság első ülésén.  

– Ma kiegyensúlyozott kapcsolatokra van szükség, és ebben a viharos időszakban különös mértékben megnő a kiszámítható és kölcsönös tiszteletre alapuló kétoldalú együttműködések jelentősége. Erre kiváló példa Magyarország és Törökország kapcsolata – mondta dr. Tilki Attila.

– Tavaly ünnepeltük Magyarország és a Török Köztársaság diplomáciai kapcsolatának századik évfordulóját. 2024-ben a magyar-török kulturális évadra, 2025-ben a tudomány, az innováció és a technológia területén való együttműködésre összpontosítunk. A két ország politikai kapcsolatai kiválóak, nincsen nyitott, vagy vitás politikai kérdés, így a kölcsönös előnyökön nyugvó gazdasági együttműködés elmélyítéséhez és a vállalatok közötti szoros együttműködéshez adottak a feltételek. Magyarország és Törökország hasonló álláspontot képvisel az orosz-ukrán konfliktusban a mielőbbi béke szorgalmazásával. A török fél továbbra is kész esetleges béketárgyalások megkísérlésére az orosz és az ukrán fél között. 

 

Törökország 2022-ben hazánk 21. kereskedelmi partnere volt, 105 török tulajdonú vállalkozás 1 967 munkavállalót foglalkoztatott 2021-ben. Törökország tranzit szerepe van az azerbajdzsáni földgáz Magyarországra történő szállításában. Török földgáz szállítása  is nemsokára megkezdődik Magyarországra: Az MVM CEEnergy és a török állami tulajdonú földgáz nagykereskedő és szállítórendszer üzemeltető BOTAŞ közötti kereskedelmi tárgyalások eredményeként. Törökország Európa egyik legnagyobb gazdasága, így a vele folytatott együttműködés egyértelműen Magyarország nemzeti érdeke. Szijjártó Péter miniszter kiemelte, hogy „a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene tavaly 4,3 milliárd dollár volt, ami 18 százalékos növekedést és egyben új rekordot jelent. Újabb lépéssel közelebb kerültünk ahhoz a célhoz, amelyet Erdogan elnök úr helyezett elénk, s ez úgy szól, hogy hatmilliárd dollárra kell rövid időn belül növelni a  két ország közötti kereskedelmi forgalmat. Ráadásul Magyarország kereskedelmi mérlege a török kapcsolatoknak is köszönhetően 9,3 milliárd euró plusszal zárt, ami azt jelenti, hogy egyetlen év alatt ledolgoztuk a külkereskedelmi veszteséget, amelyet 2022-ben az energiaemelkedés okozott számunkra”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában